Együtt könnyebb

Írta:  2013.09.25.
Négy szociális intézmény élén négy különböző személyiség áll, mégis egy cél hajtja őket napról napra.
Négy szociális intézmény élén négy különböző személyiség áll, mégis egy cél hajtja őket napról napra. Ez a cél az, hogy minden idős és fogyatékossággal élő rászorulónak a szükségleteihez igazodó szolgáltatást tudjanak nyújtani.


Életfa Szociális Szolgálat
1184 Budapest, Lakatos utca 9.
Telefon: 296-0456

Borostyán Szociális Szolgálat
1188 Budapest, Címer utca 88.
Telefon: 295-3282
 

A XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat Egyesített Szociális Központ jogutód szervezeti egységei – a Gyöngyvirág, a Somogyi László, az Életfa és a Borostyán szociális szolgálat – segítik a kerületben élő idősek és fogyatékkal élők gondozását. Ezekben az intézményekben nappali ellátás és szociális étkeztetés érhető el, illetve az otthonuk elhagyására képtelen személyek számára házi segítségnyújtás kérhető. Korábban már bemutattunk két intézményvezetőt, a Somogyi László Szociális Szolgálat élén álló Bálint Ramónát és a Gyöngyvirágot vezető Tímárné Penczi Ildikót. Most az Életfa Szociális Szolgálat vezetőjét, dr. Barnáné Matazsdi Editet és a Borostyán megbízott vezetőjét, Séllei Zoltánt ismerhetik meg.

Az elhivatottság a kulcs

Barnáné Matazsdi Edit szeptembertől vezeti az Életfa Szociális Szolgálatot. Egészségügyi tanulmányai után csaknem 10 évig intenzív osztályon dolgozott, csak később ismerkedett meg a szociális, segítő munkával. Ez az ágazat új kihívást jelentett számára, de végül olyannyira megtalálta itt a helyét, hogy azóta már 11 év telt el. Ezalatt az egészségügyi mellé szociális területen is szerzett felsőfokú végzettséget, illetve szakvizsgát tett. Először alapszolgáltatást nyújtó intézményben kapott munkát, ahol fogyatékossággal élő emberekkel foglalkozott. Pályája során rövid kitekintést tett a szociális szféra hivatali oldalára, majd a jogvédelemben dolgozott, de hamar rájött, hogy a gyakorlatban a helye.
Az Életfa munkatársai mind-mind hosszú évek óta tevékenykednek szociális területen. Barnáné Matazsdi Edit vezetőként fontosnak tartja, hogy támogassa a munkájukat.

– Naponta új kihívásokkal kell megküzdenünk. Nagy számban keresnek meg minket nehéz körülmények között élő emberek, szociálisan rászorulók, alacsony jövedelműek vagy olyanok, akik már nem képesek ellátni saját magukat – mesélte. – Sok munkatársam a tűzvonalban dolgozik, és személyesen éli át a nehéz helyzeteket, ezért fontos, hogy összetartó csapatként, együtt oldjuk meg a kihívásokat. Intézményként pedig az a fő feladatunk, hogy minél több helyre jusson el a hírünk, hogy minél több embernek nyújthassunk segítséget.

Örökzöld életút

A Borostyán Szociális Szolgálat Pestszentimre központjában található, ez az egyetlen ilyen létesítmény a kerületrészben. Az intézmény megbízott vezetője, Séllei Zoltán 2002 óta dolgozik itt. Pályáját gépjárművezetőként kezdte, az ellátottak szállításában segédkezett. Az évek alatt azonban tudatosult benne, hogy fogékony és érzékeny az idősek problémáira, ezért komolyabban szeretné kivenni a részét a segítő munkából. Bár sofőrként könnyen bizalmi légkört alakított ki az idősekkel, ebben a munkakörben nem nyújthatott hosszú távú segítséget számukra. Ezért elvégezte a Wesley János Lelkészképző Főiskola szociális munkás szakát, majd nappali ellátási vezetőként kezdett dolgozni a Borostyánban.
Séllei Zoltán lényegesnek tartja, hogy a valóban, ténylegesen rászorulók részesüljenek a szociális szolgáltatásokban. Sok, a társadalom perifériájára szorult vagy családban, mégis magányosan és elhagyatottan élő idős ember keresi meg őket. Ilyenkor adódnak kihívások, hiszen ezeket a helyzeteket a hozzátartozókkal együttműködve, az idősek érdekeit képviselve kell megoldani, ami nem mindig zökkenőmentes.

– Számomra fontos, hogy az ellátottaknak családias légkört tudjunk teremteni, és az itt eltöltött időt kellő odafigyeléssel értékessé és tartalmassá tegyük számukra – mondta az intézményvezető.
Úgy érzi, beosztottaitól nem vár el többet annál, amit ő maga teljesít. Istenre bízza magát, így végzi a munkáját és éli az életét.