Hiánypótló rendezvénysorozat

Írta:  Fülep Erzsébet 2017.05.26.

Öt alkalomból álló fórumot szervezett a demens betegek hozzátartozóinak a Somogyi László Szociális Szolgálat.


A demencia, az időskori elbutulás az értelmi képességek folyamatos és egyre súlyosbodó hanyatlása, amelynek során az emlékezés, a gondolkodás, valamint az ítélő- és a tanulási képesség is károsodik.

VAA 5049 copy
A Somogyi szociális szolgálat rendezvénysorozata keretében a betegséggel és a betegápolással kapcsolatos tudnivalókról tájékoztatták a kerületi demens betegek hozzátartozóit, akik a kérdéseiket is feltehették. A kezdeményezés hiánypótló volt. Elég csak az internetfórumokat böngészni ahhoz, hogy lássuk: a családtagok többnyire magukra maradnak ezzel a súlyos problémával, és kétségbeesetten keresik a megoldást. Küzdenek a lelkiismeretükkel, hogy elég türelmesek-e, és mindent megtesznek-e a szerettükért. Ahhoz, hogy könnyebben tudjanak megbirkózni a gondokkal, ismerniük kell a betegség természetét, tudniuk kell, hogy az érintett idős ember miért viselkedik úgy, ahogy, miközben az is fontos, hogy a napi küzdelemben megőrizzék a saját egészségüket. Ezért is volt nagyon hasznos a fórumsorozat, amelyet Szalóczi Angéla, a szociális szolgálat mentálhigiénés munkatársa, demensellátási csoportjának vezetője tartott.
– Az enyhe demenciával élők nehezebben válnak középsúlyos beteggé, mint a középsúlyosak súlyossá. Ki lehet tolni ez említett első időszakot – hangsúlyozta a szakember.
A betegség elhatalmasodásával az érintett gondozása 24 órás felügyeletet igényel. Az önkormányzat ezért döntött úgy, hogy kiveszi a részét a demenciában szenvedő idős emberek napközbeni ellátásából, amely 2016 márciusától működik a szociális szolgálatnál, s az igényekre való tekintettel idén márciusban bővítették is a férőhelyek számát.
Kovács Imréné férje is demens ellátott volt, először egy-két napot töltött az intézményben, majd a hét öt napját.
– Kezdetben előfordult, hogy megszökött otthonról, és eljött a „napközibe”, mert nagyon jól érezte itt magát – mondta Kovácsné. – Kedvesek voltak a gondozónők, családias légkört teremtettek. A páromnak más betegsége is volt, egy éve halt meg. Azért jöttem el a fórumra, hogy ha engem is elérne ez a betegség, felismerjem az első jeleit.