A kerületi festőművészek és a kanizsai író

Írta:  Fülep Erzsébet 2017.05.31.

A Krúdy-kör kiállításmegnyitót és irodalmi délutánt tartott május 18-án a Zila Kávéházban.

A két kiállító, Tóthné Szabó Magdolna és Gállos Mandula tárlatát Kanizsa József író, költő, kritikus, a Magyar Kultúra Lovagja, a Krúdy Gyula Irodalmi Kör titkára nyitotta meg.
Tóthné Szabó Magdolna festőművész, építészmérnök a Képző- és Iparművészeti Gimnázium festő-grafikus szakán érettségizett, azonban más területen folytatta a tanulmányait, az Építőipari és Közlekedési Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán diplomázott. Azonban a híd mindvégig megvolt, mert a pályája során kamatoztathatta a rajztudását, a kreatív gondolkodását, az esztétikai normáit – még ha sokkal kötöttebb keretek között is, mint a festészetben. Építészként a struktúra, a terek összehangolása, festőként a színek szabadsága, grafikusként a vonalak dinamikája foglalkoztatja. Tizenhat egyéni és számos csoportos kiállítása volt eddig. Itt él Lőrincen, és örömmel vesz részt a helyi művészeti tevékenységben.

DSC05644 copy
Gállos Mandula szintén a kerületünkben él és alkot. Itt járt általános iskolába, majd az Építőipari és Díszítőművészeti Szakképző Iskolában tanult tovább, ahol 2005-ben díszítőfestőként végzett. A gyáli téli tárlaton vett részt először, az egyik vizsgamunkájával. Ez volt az első egyéni kiállítása, amelynek a címe – Úton... – is jelzi, hogy „úton” van, még nem érkezett meg.

DSC05656 copy
A figurális ábrázolás áll hozzá a legközelebb, az állatok és emberek kapják a főszerepet. „Minden művész mint jó restaurátor igyekszik feltárni a világ szépségét és szeretetét” – vallja Mandula.
A kiállítás megnyitóját követően az irodalomé volt a főszerep. Kanizsai József szerzői estjén Kanizsa József beszélgetett az íróval, akinek a vezetékneve csupán egy i-betűvel különbözik a Krúdy-kör titkáráétól. Azt is érdemes megemlíteni, hogy mindketten zalaiak, és a bemutatott író nagykanizsai is.
Az irodalmi esten Németh Nyiba Sándor és Ujvári Ferenc működött közre.
A kiállítás június 12-ig tekinthető meg.