Művészetek társbérletben

Írta:  Gönczöl András 2017.06.04.

Huszonkettedik alkalommal rendezték meg az Országos Amatőr Színjátszó és Diákfilm Fesztivált május 24–25-én a Rózsa Művelődési Házban.

A Rózsa színpada produkcióra kész. A fellépők még utoljára szövegpróbát tartanak, mert nagyot kell alakítaniuk a színpadon. A filmesek is érzik a törődést, a színpad felső sarkából már kikandikál a vetítővászon, emlékeztetve a jövő Keleti Mártonjait, hogy lassan eljön az ő idejük is.

VAA 9658 copy
– A fesztivál egyre népszerűbb – kezdte a tájékoztatóját Grünvald Mária, az esemény szervezője, moderátora. – Olyan nagy számban jelentkeztek csoportok, hogy kétnaposra kellett bővíteni a rendezvényt. Egy pillanat türelmet, átmegyek ügyelőbe, utolsó figyelmeztetésként a nézőket a nézőtérre, a szereplőket színpadközelbe kell rendelnem. Hogy szalad az idő! 1996 óta szervezem a fesztivált, amelyre azóta nagy számban érkeztek fővárosi, vidéki és természetesen kerületi általános és középiskolás színjátszók és diákfilmkészítők. Megtelne az újság az elmúlt huszonkét év szereplőinek listájával, így hát ezt a felsorolást most kihagynám.
Grünvald Mária ezután átadta a szót Galgóczy Zoltán alpolgármesternek.

VAA 9639 copy
– Nagy profizmus jellemzi mind a szervezést, mind a színjátszást, illetve a diákfilmkészítők munkáját. Nagy névvel büszkélkedhet kerületünk, már ami a filmkészítést illeti. Ki ne ismerte volna meg az idén Oscar-díjat nyerő Deák Kristóf nevét? A filmrendező Pestszentimre kertvárosától Hollywoodig vitte országunk jó hírét. Mit is kívánhatnék a zsűri tagjainak, azaz Balassa Eszter dramaturgnak, Mikó Csaba drámaírónak és a zsűri elnökének, Pacskovszky Zsolt író-forgatókönyvírónak, mint hogy legyen két igazán nehéz napjuk!
A színjátszó- és diákfilmfesztiválra a kerületi versenyzők mellett érkeztek résztvevők jó néhány más budapesti kerületből, valamint Ceglédről, Tatáról, Székesfehérvárról és Salgótarjánból is.
Elsőként a Kastélydombi Általános Iskola diákjai mutatták be színpadi produkciójukat. Persze érezték, hogy nem könnyű feladat elsőként fellépni, ám a jó oldaláról nézve feladhatták a leckét az őket követő számos fellépőnek.
A rendezvényt a XVIII. kerületi önkormányzat és a Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat Közművelődési és Sport Közalapítványa támogatta. A Kondor Béla Közösségi Ház és a Rózsa Művelődési Ház szintén sokat segített a fesztivál sikeres lebonyolításában.

VAA 9671 copy