Hadi torna Pestszentimrén

Írta:  K.Gy. 2017.06.04.

Szent László előtt is tisztelgett az idei Vasvári-fesztivál.

Lovagok érkeznek a király felhívására a világ minden tájáról. Pompás lovakon, teljes fegyverzetben sorakoznak fel a játékok kijelölt helyszínén, majd következnek előbb az ügyességi feladatok (karikaszúrás, sárkányszív-felszúrás, tökvágás, tűzugrás), majd a bajvívás karddal, lándzsával és más fegyverekkel.

VAA 0122

Nem, ez nem filmforgatás, és nem is időutazás. Talán az utóbbi mégis egy picit: ez a Vasvári Pál Toborzó Fesztivál, amelynek programjában a Szent László-év apropóján egy, a lovagkirály előtt tisztelgő hagyományőrző program is helyet kapott.

Kalotaszegen kezdődött

Az egész valahogy úgy kezdődött, hogy egy ambiciózus körösfői helytörténész útnak indult kalotaszegi falujából, hogy Budapesten javaslatot tegyen: az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 160. évfordulója előtt tisztelegve állíttassék végre egy szobor annak a Vasvári Pálnak, aki a forradalom márciusi ifjából hamar vált katonai vezetővé, vezetett seregeket ez erdélyi magyar lakosság védelmére. A Demszky-éra városvezetése azonban – akármilyen meglepő is – a románok szemével tekintett Vasvárira, és nem járult hozzá, hogy a főváros bármely közterületére szobra kerüljön.

VAA 0098

Egyvalaki állt Péntek László mellé: Ughy Attila, aki akkor a Fővárosi Közgyűlés Városfejlesztési és Városképvédelmi Bizottság elnökeként tevékenykedett, az ő közvetítésével került egy Vasvári-kopjafa a pestszentimrei református templom kertjébe. Szobor tehát még mindig nincs, de egy emlékművet kaphatott végre 2009-ben Budapesten a negyvennyolcas hős.

Fesztiválon fakanállal

 

Főzőversenyt is hirdet minden esztendőben a Toborzó Fesztivál szervezősége. Kerületi civil vagy munkahelyi közösségek, baráti társaságok vesznek részt szívesen a megmérettetésben két kategóriában. Az idén a verseny eredménye a következő lett: Bográcsos ételek: 1. Mezőőrök: csülkös káposzta, 2. Ady iskola csapata: marhapörkölt velős csonttal, 3. Tűzrőlpattant konyhamanók: töltött káposzta. Grill ételek: 1. Szuni soft: mindenmentes hamburgertál, 2. Lutheri Épülő Kövek: csirke- és halnyárs ananásszal, 3. Micimackó bölcsőde: fűszeres grilltál.


– Péntek László kezdeményezése pedig egy gyönyörű eseménysorozatot indított el – fogalmazott Ughy Attila polgármester június 3-án a kopjafánál szervezett, koszorúzással egybekötött megemlékezésen. – Ennek a kezdeményezésnek köszönhető, hogy megalakult Bauer Ferenc és Tóth Kálmán társelnökletével Pestszentimrén a Vasvári Pál Polgári Egyesület, amely a Vasvári Pál Toborzó Fesztivál alapítója. És ugyancsak a kezdeményezésnek köszönhetően határokon átívelő kapcsolatok, barátságok alakultak.

Hagyományőrzés és popzene

A fesztivált az egyesület és az önkormányzat hatodik alkalommal rendezte meg a Sportkastély melletti területen.

VAA 0106

A cél mindig az, hogy elsősorban Vasvári Pál történelmi szerepére emlékeztessen az eseménysorozat, emellett minden évben szerepel a programban egy-egy aktuális téma is: idén Szent László király emlékezete volt ez. Mindezek mellett olyan látványosságokat kínál a Toborzó Fesztivál, amiket más, hasonló rendezvényeken nem, vagy csak ritkán lehet látni: katonai bemutatókat, honvédzenekart, történelmi jelmezes felvonulást, vagy a tűzoltók különleges mutatványait. A katasztrófavédelmi szakemberek idén először egy kosaras kocsival vitték fel a magasba az érdeklődőket, a késő délutáni programban pedig szimuláció nélkül, valóságosan mutatták be, hogyan oltanak el egy lángoló autót.

VAA 0135

Érthető, hogy az ilyesmi vonzza az érdeklődőket. Nem beszélve Gönczöl András sajátos stílusú műsorvezetéséről, amely az első alkalomtól jellemzője a fesztiválnak, illetve az esti koncertekről, amelyek szintén hagyományosan hozzátartoznak a programhoz. Június 4-én Dér Heni, majd a Gesarol és végül az Edda előadására már jócskán megtelt a Sportkastély melletti rét.

A Vasvári-díj

A fesztivált koordináló Vasvári Pál Polgári Egyesület kezdettől törekszik arra, hogy elismerje azon emberek munkásságát, társadalmi vállalását, akik sokat tettek Vasvári emlékezete vagy az általa képviselt szellemiség megőrzéséért. Évente két Vasvári Pál-díjat adnak át.

VAA 0115

Ebben az esztendőben az egyike Lackó Gábor, a székesfehérvári Vasvári Pál Általános Iskola igazgatója, aki történelemtanárként is fontosnak tartja emlékezni a negyvennyolcas hősre. A fő szorgalmazója volt annak, hogy Fehérvárott felavassák Vasvári mellszobrát és díszkardját. A Lackó Gábor által igazgatott intézmény aktív kapcsolatot tart fent hagyományőrzőkkel, civilekkel, így a körösfőiekkel is.
A másik díjazott a Pestszentlőrincen élő dr. Lomnici Zoltán az Emberi Méltóság Tanácsa nevű civil szervezet elnöke, aki elsősorban azzal érdemelte ki az egyesület közgyűlésének elismerését, hogy több évtizedes jogászi tapasztalattal a háta mögött a határon túli magyarok jogi védelmének szenteli pályája újabb szakaszát.

VAA 0138