Új díszpolgárunk: az Oscar-díjas rendező

Írta:  K.Gy. 2017.06.08.

Tiszteletbeli díszpolgárrá avatta az önkormányzat Deák Kristóf Oscar-díjas filmrendezőt, a Brassó iskola egykori diákját.

– Én azt mondom, Kristóf nem lőrinci, hanem brassós – fogalmazott félig tréfásan Tasnádi András, a Brassó iskola igazgatója azon az ünnepségen, amelyet a tavasszal Mindenki című rövidfilmjével Oscar-díjat elnyert filmrendező, Deák Kristóf tiszteletére rendeztek.
A mindössze 35 éves filmes alkotó – akit egyébként ezen ez eseményen születésnapja alkalmából is köszöntöttek – ezer szállal kötődik Pestszentlőrinchez, hiszen az általános iskolát itt végezte, és még belvárosi középiskolásként is visszajárt a Brassóba, pontosabban abba a filmes műhelybe, amely megérlelte benne az elhatározást, hogy erre a műfajra tegye fel az életét.

VAA 3052 copy
– Aki látta a filmet, biztosan észre vette, hogy egyes külső helyszíneket itt forgattunk, egyet éppen itt, a sarkon. Sok felé utaztam már a világban, és azt láttam, hogy nagyon kevés olyan helyen van, mint ez: ahol ennyi a zöldterület, ilyen sok a tér, szélesek és kényelmesek az utcák. Csodálatos környezet, szerettem volna, hogy ezt ismerjék meg mások is – mondta Deák Kristóf.
Az ünnepségre készült az önkormányzat is. Kucsák László országgyűlési képviselő kezdeményezésére a tiszteletbeli díszpolgár címet adományozták a döntéshozók a fiatal alkotónak. Ezt a képviselő Ughy Attila polgármesterrel közösen nyújtotta át. Mindketten úgy fogalmaztak beszédükben: egy büszke közösség nevében köszöntik a világhírűvé vált magyar – pontosabban pestszentlőrinci – filmest.