Az aradi vértanúkra emlékeztek

Írta:  2013.10.07.
A Kiss Ernő-emléktáblánál rótta le kegyeletét a kerület az aradi vértanúk emléke előtt.
Az 1849-ben Aradon kivégzett 13 vértanú emléke előtt rótták le kegyeletüket Kiss Ernő honvéd altábornagy emléktáblájánál Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzatának, a kerületi pártoknak és civil szervezeteknek a képviselői október 6-án.

A Himnusz elhangzása után Wass Albert Mikor a bujdosó az Istennel beszél című versét mondta el Kőszegi Márton. Ezt követően Kucsák László alpolgármester beszédében megemlékezett az aradi vértanúk kivégzéséről, köztük az örmény származású Kiss Ernőéről, aki egyike volt annak a négy mártírnak, akiknek az ítéletét kötél általi halálról a katonatiszthez méltó, golyó általi kivégzésre módosították.

– Tizenkét katona állt fel Lázár Vilmossal, gróf Dessewffy Arisztiddal, Kiss Ernővel és Schweidel Józseffel szemben. A sortűz után hárman holtan zuhantak a földre, de Kiss Ernőnek csak a vállát érte a lövés. Ezután három katona közvetlenül elé állt, és újra lőtt – idézte fel a kivégzést Kucsák László.
Kötél általi halált halt Aradon Pöltenberg Ernő, Török Ignác, Lahner György, Knézich Károly, Nagysándor József, gróf Leiningen-Westerburg Károly, Aulich Lajos, Damjanich János és gróf Vécsey Károly.
Az október 6-i megemlékezésen Kocka Andrea, a Dohnányi Ernő Zeneiskola művésztanára elénekelte a Történeti ének az aradi vértanúkról című dalt, majd a koszorúzással zárult a rendezvény. Az emléktáblánál Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata nevében Kucsák László, Lévai István Zoltán és Csomó Tamás alpolgármesterek helyeztek el koszorút. A XVIII. kerületi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat képviseletében Nazarjan Hamlet és Kása Istvánné koszorúzott. A Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat nevében Tóthné Szegedi Iwona, a Fidesz képviseletében Galgóczy Zoltán és Kardos Gábor, a KDNP részéről Szarvas Attila és Kiss Róbert, a Párbeszéd Magyarországért nevében Petrovai László, a Jobbik Magyarországért Mozgalom részéről Makai Tibor és Lugosi Katalin, a Demokratikus Koalíció nevében Ekker János és Dabasi Ottó helyezte el a megemlékezés virágait. Szintén virággal emlékezett a Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület XVIII. kerületi szakcsoportja és az Együtt Pestszentimréért Egyesület.