Emlékpark készült a kerület hőseinek

Írta:  P.A. 2017.06.05.

1956 kerületi hőseinek állít mementót a Herrich Károly téren kialakított Emlékliget.

Az 1956-os Forradalom és Szabadságharc során elhunyt, és a megtorlások során kivégzett pestszentlőrinci és pestszentimrei hősöknek állít a Herrich Károly téren létrehozott 1956-os Emlékliget. A tér és az emlékmű június 2-i felavatásán Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke megemlékezésében elmondta, hogy 1956-ot nem csupán a Corvin köz és a belváros egyéb ismert harcterei jelentik.

VAA 0779 copy
- Pestszentlőrincen is áldozatokkal járó harcok folytak, és voltak, akiket halálra ítéltek. Ez a park azokra emlékeztet, akik a legszentebbet, az életüket is hajlandók voltak feláldozni a magyar szabadságért, és mindent megtettek az ország függetlenségéért. Évtizedeket kellett várni arra, hogy ez a szabadság és függetlenség bekövetkezzen, s nekünk, utódoknak szent kötelességünk, hogy megismertessük a következő nemzedékkel a történteket, és emlékezzünk arra, hogy mit tettek a hőseink, akik bátran védték az országot az szovjet csapatok ellen.

VAA 0760 copy
A megemlékező beszédet követően Kucsák László országgyűlési képviselő, Ughy Attila polgármester és Galgóczy Zoltán alpolgármester avatta fel a nemzeti színű szalag átvágásával az emlékparkot és az 1956-os forradalom kerületi hőseinek névsorát megörökítő emléktáblát, majd Kucsák László és Ughy Attila koszorút helyezett el az áldozatok emlékére.

VAA 0766 copy
A park felavatását az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatta.
Az 1956-os kerületi események feldolgozását, ezen belül a tárgyi emlékek felkutatását is, folyamatosan végzik a Tomory Lajos Múzeum munkatársai. Heilauf Zsuzsanna, az intézmény vezetője elmondta, hogy a pestszentlőrinci, pestszentimrei áldozatok hozzátartozóitól, leszármazottaitól is szívesen fogadnak bármilyen fényképfelvételt, vagy egyéb kordokumentumot, illetve rögzítik a személyes visszaemlékezéseket.

A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja. 1956 emlekev logo jpg