Híd, amely összeköti a hagyományokat

Írta:  Fülep Erzsébet 2017.06.09.

Podo-Híd címmel 14. alkalommal szerveztek roma–magyar diák kulturális fesztivált június 1-jén a Kondor Béla Közösségi Házban.


A versenyzők – roma és nem roma diákok – együtt készültek a vetélkedőre kizárólag cigány témájú irodalmi, zenei és táncprodukciókkal. A fesztivál nevét és szellemiségét a kezdeményező kerecsendi Magyary Károly Általános Iskola és Zeneiskola beleegyezésével vették át a szervezők.
A podo, amely a cigány nyelvben hidat jelent, itt a két kultúra közötti kapcsolatra utal. A híd összeköti a magyar és a roma kultúrát, de nem olvasztja azokat össze.

20170601 11452574 copy
Lőke Józsefné (Maya), a kerületben működő Szeretve Tanulni Közhasznú Oktatási Egyesület elnöke a roma és más hátrányos helyzetű gyerekek nevelését, oktatását segítő pedagógusok munkaközösségével több mint egy évtizede szervezi fáradhatatlanul a hídépítést. A fesztivál keretében, amely egyben verseny is, a roma és nem roma gyerekek közösen mutatják be a cigány kultúra értékeit.
A résztvevőket Nagy Gyuláné, a rendezvény háziasszonya köszöntötte, a színpadi műsorszámok sorát Szarvas Attila alpolgármester, a rendezvény fővédnöke nyitotta meg.
– A fesztivál célja az, hogy erősítse a roma fiatalok önértékelését, ugyanakkor lehetőséget ad arra is, hogy a cigány és nem cigány származású diákok az együttműködés kapcsán minél jobban megismerjék egymást, és kölcsönösen nyitottak legyenek egymás kultúrájára. A rendezvény egyfajta misszió is, mert a fiatalok meg tudják mutatni a tehetségüket – fogalmazott az alpolgármester.

20170601 11240500 copy
A verseny előtt „bemelegítésként” a Zenevár óvoda apróságai műsorral kedveskedtek a közönségnek.
A kerületi diákok mellett a budaörsi, a lucfalvi és a mátraverebélyi tanoda tanulói is bemutatkoztak. A zsűri elnöke Nagy Gusztáv, a Kalyi Jag Roma Nemzetiségi Gimnázium tanára és Budavári Klára tanácsos, gyermekkönyvtáros volt.
A 2016-os Podo kulturális fesztivál legsikeresebb résztvevői – köztük a Bókay iskola két diákja – idén tavasszal az Európai Parlament (EP) vendégei voltak Brüsszelben Meszerics Tamás EP-képviselő és Zarándy Zoltán EP-képviselői tanácsadó támogatásával.
A rendezvényen részt vett Lakatos László, a XVIII. kerületi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és Zarándy Zoltán is.

20170601 13004600 copy