Semmilyen káros anyag nem került az ivóvízbe

Írta:  2013.10.10.
Sem a közműveket, sem a zárt rendszerben Csepelről érkező ivóvíz minőségét nem veszélyezteti a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. által üzemeltetett Cséry-telepen a talajba engedett olajos iszap.
Sem a közműveket, sem a zárt rendszerben Csepelről érkező ivóvíz minőségét nem veszélyezteti a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. által üzemeltetett Cséry-telepen a talajba engedett olajos iszap. Erről Pesti Imre fővárosi kormánymegbízott számolt be a cég telephelyén Ughy Attila XVIII. kerületi polgármesterrel és Kucsák László alpolgármesterrel közösen tartott október 8-i sajtótájékoztatón.
Ughy Attila kiemelte, hogy a most leleplezett illegális tevékenység már a 2010 előtti években is zajlott.

– Fontos tudni, hogy a kerületi önkormányzatnak korlátozott a hatásköre az ilyen ügyek feltárásában vagy befolyásolásában, vagy egyáltalán nincs is. Ennek ellenére a kerület vezetése többször is tájékozódott ebben az ügyben, és próbált előrelépni – mondta a polgármester. – Mi, akik itt nőttünk fel, a környékbeli erdőkben játszottunk gyerekként, ellentétben azokkal, akik katasztrófakeselyűként próbálnak mindenféle rosszat összehordani nemcsak a Cséry-telepről, hanem a közvetlen környezetéről is, nagyon szeretnénk, ha ez a terület hamar megváltozna. Ebben sokat segíthet a csatornázás megkezdődése, amely rendkívül örömteli esemény a kerületben. Pestszentlőrinc-Pestszentimre több pontján is dolgoznak már a munkagépek, és ha a csatornázottság mértéke eléri a csaknem 100 százalékot, akkor nem csupán a kerület problémája oldódik meg, hanem a tágabb környezeté is, és erre a telepre már nem lesz szükség.

Ughy Attila kiemelte: mindent megtesznek azért, hogy a jövőben valamennyi éves költségvetésben – fővárosi és országos szinten is – szerepeljen a Cséry-telep rekultivációja. Ehhez szeretnék a legszélesebb körű támogatást megszerezni, hogy minél előbb vissza lehessen adni ezt a területet a természetnek és a környéken élőknek.
Pesti Imre beszámolt a szennyeződés mértékének megállapítását célzó kémiai és mikrobiológiai vizsgálatokról, amelyekből kiderült, hogy a kerület lakosait veszélyeztető anyag nem került a talajba, és a telep dolgozóit sem érte egészségkárosodás.

Kucsák László hozzátette, vizsgálják, hogy az ügyben különböző módokon terjesztett, a lakosság riogatására alkalmas hírek kimerítik-e a közveszéllyel való fenyegetés kategóriáját.
(A Cséry-telepen kiöntött veszélyes hulladék miatt szeptember végén Tarlós István, Budapest főpolgármester rendelt el vizsgálatot a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft-nél, s a cég ügyvezető igazgatóját azonnali hatállyal menesztették.)

Az ivóvizet mindenki nyugodtan fogyaszthatja

Egészséges az ivóvíz