Nem kell félni az ivóvíztől!

Írta:  2013.10.10.
Szakértők mondták el az október 8-i lakossági fórumon: nem veszélyes az ivóvízre a Cséry telepen lerakott szennyvíz.
Pestszentlőrinc-Pestszentimre lakosságának nem kell attól tartania, hogy az FTSZV Kft. telephelyén a talajba ürített szennyező olajos iszapból egészségre káros anyagok kerültek az ivóvízhálózatba. Az október 8-án rendezett lakossági fórumon dr. Haintz Andrea, a Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv kerületi tiszti főorvosa és Galgóczy Gábor, a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség illetékese is megnyugtatóan nyilatkozott az ügyben.
A résztvevők objektív, valós képet kaptak a helyzetről. Ennek alapján megállapítható, hogy a Cséry-telepen végzett illegális hulladékürítés miatt a lakosságnak nem kell tartania semmilyen egészségkárosodástól.

Megkezdődött az elszállítás

Galgóczy Gábor, a környezetvédelmi felügyelőség munkatársa elmondta, hogy amint tudomásukra jutott az illegális tevékenység, intézkedtek annak megszüntetéséről és a veszélyes hulladék szabályos elszállíttatásáról.

– Intézkedésünk eredményeképp az FTSZV a szennyező anyag jelentős részét, mintegy 371 ezer kilogramm hulladékot már elszállított egy érvényes engedéllyel rendelkező befogadóhelyre – mondta. – A szennyező anyag veszélyes hulladéknak minősült, így már 200 ezer forint környezetvédelmi bírságot kiszabtunk a nem megfelelő kezelés miatt. Az esetleges súlyosabb bírság a további szakértői véleményektől függ.
Galgóczy Gábor is megerősítette, hogy mivel a Cséry-teleptől 12 kilométerre található a legközelebbi ivóvízbázis, a most feltárt szennyezés nem okozhat kárt az ivóvíz minőségében. A szakember ugyanakkor azt is felvetette, hogy ha sokak szerint évek óta zajlik a talaj szennyezése, akkor korábban miért nem kereste meg senki a környezetvédelmi felügyelőséget.

Az ivóvíz nem játék

Hodruszky Csaba, aki a XVIII. kerületi kormányhivatal vezetőjeként egyben a helyi védelmi bizottság elnöke, elmondta, hogy a szakhatóságok soron kívül lefolytatott vizsgálatainak megnyugtató eredményei ellenére nem lehet szó nélkül elmenni a történtek mellett.
– Szerencsére nem kellett lakosságvédelmi intézkedéseket tennünk, de mindenkinek tudnia kell, hogy nem lehet játéknak tekinteni egy olyan alapvető kérdést, mint az ivóvízellátás. A mostanihoz hasonló esetekben csak megalapozottan szabad nyilatkozni mind a szakembereknek, mind azoknak, akik befolyással vannak a közvéleményre. Ha nincsenek tényszerű információk, akkor ezek a hírek csak arra jók, hogy veszélyeztessék a lakosság nyugalmát – mondta Hodruszky Csaba.
Ughy Attila polgármester hozzátette, ki kell deríteni azt is, hogy kinek kellett volna már korábban jeleznie a hulladéklerakást. Egyúttal ígéretet tett arra, hogy az önkormányzat az ügy kivizsgálásának további eredményeiről is tájékoztatja a lakosságot.

A kutakat csak locsolásra

A fórumon szóba kerültek a fúrt kutak. A kerületben az 1960-as évek közepén kezdték kiépíteni a vezetékes ivóvízhálózatot, azt megelőzően artézi, illetve ásott kutak szolgáltatták a vizet. A saját kutak vizét sokan főzésre is használták.

Dr. Haintz Andrea ezzel kapcsolatban elmondta, hogy jelenleg a legtöbb meglévő kút illegálisnak minősül, és ezeknek a vizét csak dísznövények, illetve a fű locsolására ajánlják. Ughy Attila hozzátette, hogy a családi házas övezetben vannak olyanok, akik az emésztőgödör szennyvizét átfejtik a fúrt ivókútba, így az onnan a talajba kerülhet, és megfertőzheti a szomszédos kutakat.

A talajvíz sem veszélyes

A fórumon megjelentek felvetették a talajvíz szennyeződésének a problémáját is a Cséry-telepen végzett illegális hulladékürítés miatt. Galgóczy Gábor megerősítette, hogy az ellenőrző mintavételek nem mutattak ki pluszszennyeződést.
Az ingatlanok értékének esetleges csökkenése szintén szóba került, mivel az ivóvíz szennyezéséről szóló rémhírek károkat okozhattak e tekintetben. Volt, aki szerint rossz hírét keltették a kerületnek azok, akik felelőtlenül, nem a lakosság és a kerület érdekeit nézve tálalták az esetet. Ugyanakkor abban mindenki egyetértett, hogy a szennyezés felelőseit meg kell nevezni.
Oláh Csaba, a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat vezetője a fórumon cáfolta azt a hírt, miszerint munkatársai már két éve tudtak a szennyezésről:
– Visszautasítom ezt a feltételezést, az őrszolgálati naplókból nyomon követhető, hogy ilyen jelzés nem érkezett.

Semmilyen káros anyag nem került a vízbe