A gyermek(klinika) közös ügy

Írta:  Róth Ferenc 2017.06.20.

Ötszázan teljesítették a Tour de Bókay tíz kilométerét.

Negyedik alkalommal rendezték meg június 11-én, vasárnap a Tour de Bókay kerékpáros felvonulást, amelynek útvonala a VIII. kerületből, a Bókay János utcai I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika udvaráról vezetett a XVIII. kerületi Bókay-kertbe. Az egyre népszerűbb és ismertebb rendezvényen az idén mintegy ötszázan szálltak nyeregbe, hogy kerekezzenek és a nevezésükkel támogassák a klinikát, annak kis betegeit.

VAA 3905 copy

Aki nem tudta, annak sem volt nehéz kitalálnia, hogy kerékpáros rendezvénynek ad otthont a Bókay-kert. Már az utcáról hallani lehetett a „kikiáltót”, arról nem is beszélve, hogy olyan forgalom volt biciklikből, mintha nem is a Tour de Bókay, hanem a Tour de France mezőnye gyülekezett volna. Talpalatnyi hely sem volt a színpad körül, ahol elsőként Lévai István Zoltán alpolgármester köszöntötte a negyedszer is szerencsésen célba érő mezőnyt, elmondva, hogy mivel nemes ügyről, a gyermekek egészségéről van szó, az önkormányzat is örömmel áll minden évben e rendezvény mellé.


Jubileum


– Úgy látom, évről évre többen jönnek el, ami részben azért öröm, mert tekernek egy jót az egészségükért, részben azért, mert támogatják a Bókay utcai gyermekklinika betegeit, akik nagyon várják a gyógyulást – mondta az alpolgármester.

Gyerekszáj

 

A gyermekklinikához „illőn” igazi gyerekpoént sütött el kerekezés közben az egyik ifjú induló.
A Fradi-pálya melletti felüljáróra biciklizett fel a mezőny, amikor az egyik felnőtt rászólt az előtte tekerő, az emelkedőt nehezen legyűrő kissrácra.
– Tekerjél, kisfiú, mert utolérnek, neked mennek, s az fájni fog – mondta, mire a gyerek így szólt hátra:
– Nem nekem, inkább neked...


A klinika igazgatóhelyettese, dr. Tóth-Heyn Péter a megnyitó után elmondta, hogy a befolyt pénzből művesekészüléket vásárolnak.
– Egész biztosan jó helyre kerül a pénz, mert a résztvevők egy művesekészülék megvételéhez segítik hozzá az intézményt. Ennél nemesebb célra nem is ajánlhatták volna fel.


Ami nem mérhető


Egy nagyobb társaság tagjaként tekerte le a tízezer métert Nagy György, akinek nem okozhatott gondot a táv teljesítése, mert látnivalóan nem először ült kerékpáron.

Tudta-e dr. Bókay Jánosról, hogy...


...az eredeti családneve Bock volt, amelyet 1846-ban Jókai Mór ösztönzésére magyarosított?
...az ősei evangélikus vallású szepességi németek voltak?
...a korszerű magyar gyermekgyógyászat megteremtője, sebészdoktor, szemészorvos és egyetemi tanár volt?
...királyi tanácsos és a Vaskorona-rend lovagja volt?
...öt testvére volt?
...1822-ben született, s 1884-ben, 62 évesen hunyt el?


– Rendszeresen kerékpározunk baráti társaságokkal, ez a távolság éppen csak arra volt jó, hogy bemelegítsek. De nem is a kerekezés volt az elsődleges, hanem az, hogy a magunk módján hozzájáruljunk a klinika felszereltségéhez. Vannak dolgok, amik nem mérhetők forintban, s ez ilyen. Ha valamit örömmel támogat az ember, akkor ez az.

VAA 3965 copy


Egyszer szülők lesznek


A Bókay-kerti biciklis buli elsősorban a fiataloknak szólt, nekik kínált programokat egészen az esti órákig. Nekik, akik egyszer apukák és anyukák lesznek, s pontosan annyira aggódnak majd a gyermekeikért, mint azok a szülők, akiknek a csöppsége éppen a klinika kényszerű lakója.
A Tour de Bókay másnapján kasszát csináltak a szervezők, s örömmel konstatálhatták, hogy a nevezési díjakból 300 ezer forint folyt be, így a művesekészülék egy „darabkája” képletesen szólva az övék...

VAA 3952 copy