Helyismeretet ad a történeti pont

Írta:  Puskás Attila 2017.06.22.

Az első Kerület Történeti Pont lett felavatva június 20-án a Tünde utcában.

A XVIII. kerület legmagasabb pontján kialakított emlékpark a kerületben fellelt határkövek méltó helyen történő összegyűjtését is szolgálja. Az újonnan kialakított emlékhelyen 4 darab több száz éves határkő lett elhelyezve.

VAA 4843 copy
- A köveknek nem ez az eredeti helyük, az idők folyamán többször is mozgatták őket, ezért is gondoltuk, hogy gyűjtsük össze és mutassuk be ezeket egy helyen. A török hódoltságot követően ezeknek a köveknek a segítségével próbált meg Pest városa úrrá lenni a rendezetlen birtokviszonyokon. A határkövek számítottak fix pontoknak, ezekhez képes határozták meg a birtokokat – mondta el a Történeti Pont átadása kapcsán Dömötör István alpolgármester.

VAA 4795 copy
Az emlékhelyen lévő tablókon helytörténeti érdekességek olvashatók. Erzsébet- és Bélatelep történelme is eseményekben gazdag. Amint azt Dömötör István is említette, az 1848-49-es szabadságharc során itt zajlott egy kevéssé közismert elterelő hadművelet, az úgynevezett „kőhídi csata”, de az első és a második világháborúban is folytak errefelé hadműveletek.
A történelem mellett a szomszédos erdő növény- és állatvilágáról is találhat rövid leírást az, aki ellátogat a Tünde, a Frangepán és az Álmos utca találkozásához. Az önkormányzat tervei között szerepel több hasonló történeti pont létrehozása, hogy a XVIII. kerületben élők jobban megismerkedhessenek lakóhelyük múltjával.