Azok a csodálatos színek

Írta:  Fülep Erzsébet 2017.06.23.

Nemcsics Antalt köszöntötték kilencvenedik születésnapján.

Nemcsics Antal festőművész, egyetemi tanár, Pestszentlőrinc-Pestszentimre díszpolgára 90. születésnapja alkalmából Szín, művészet, tudomány címmel nyílt életműkiállítás június 20-án a Kondor Béla Közösségi Házban.

n1

„Kisdiákkoromban a pápai Nagytemplom Maulbertsch-freskói ejtettek ámulatba. Bámultam a zöldek, kékek, sárgák csodálatos harmóniáját. Ekkor határoztam el, hogy a templomok festője leszek” – fogalmazott egy korábbi beszélgetésünk alkalmával a pápai születésű, de kerületünkben élő Nemcsics Antal festőművész, egyetemi tanár.
Szőnyi István freskóosztályában tanult a Képzőművészeti Főiskolán, 1950-ben diplomázott. Mivel tanári diplomát is szerzett, kisegítő tanárként dolgozott többek között a kerületben, s 1951-től a Budapesti Műszaki Egyetem rajz tanszékén kockológiát és alakrajzot, majd színdinamikát tanított. Színelméleti kutatásai keretében azt vizsgálta, miként lehet a környezetünket a színekkel emberibbé formálni. Az általa kidolgozott Coloroid színrendszer alapján városképi együttesek, középületek színeit tervezte meg. Nevéhez fűződnek többek között a Várnegyed, a Liszt Ferenc repülőtér és a 3-as metró színtervei.
Ugyanakkor a képzőművészettől sem szakadt el, számos mozaikot, falképet, színes üvegablakot készített középületekbe, egyéb művei pedig megtalálhatók hazai és külföldi múzeumokban és magángyűjteményekben. Több mint száz tudományos publikációt és könyvet írt, köztük a Colour Dynamics címűt, amelyet a világ sok egyetemén tankönyvként használnak.

n2
Kerületiként több, korábban egyhangú havanna-lakótelepi és egy Szent Lőrinc-lakótelepi tízemeletes épület színterveit alkotta meg. A Fogaras utcai kápolna számára is készített színes üvegablakokat, amelyek ma a pápai Esterházy-kastélyban tekinthetők meg, ahol 2015-ben Nemcsics Antal festői, színtervezői és színkutatói munkássága előtt tisztelgő állandó kiállítás nyílt.
A Szín, művészet, tudomány címmel rendezett életműkiállítás megnyitóján Ughy Attila polgármester meleg szavakkal üdvözölte az ünnepeltet, majd Feledy Balázs művészeti író méltatta a művész munkásságát.
Nemcsics Antal 90. születésnapja alkalmából a polgármester a miniszterelnök által aláírt emléklapot nyújtott át, s Kőszegi János önkormányzati képviselővel együtt az önkormányzat nevében köszöntötte őt. Ezt követően neves tudósok, a Magyar Tudományos Akadémia tagjai, színdinamikai szakemberek, építészek, művészek elismeréssel beszéltek Nemcsics Antal életpályájáról. Az eseményen bemutatták a kiállítással azonos című könyvet is.
A megnyitón a Nemcsics család működött közre, énekkel és citerával.
A Kondor Béla Közösségi Ház és a Tomory Lajos Múzeum szervezésében rendezett tárlat július 9-ig tekinthető meg.