Elkészült az Imre-ház és a Hősök tere

Írta:  2013.10.18.
Befejeződött az Imre-háznak, a Hősök terének és a Nemes utca kijelölt szakaszának a felújítása.

Befejeződött az Imre-háznak, a Hősök terének és a Nemes utca kijelölt szakaszának a felújítása. A Pestszentimre-városközpont megújítása elnevezésű projekt részét képező beruházások ünnepélyes átadóján Ughy Attila polgármester elmondta, hogy az ünnepség nem a végét jelenti az imrei fejlesztéseknek, hanem csak egy állomását.

Ughy Attila kiemelte, hogy számos dolgot sikerült a beruházás során megoldani, maga az Imre-ház gyönyörű lett, a Hősök tere minden tekintetben az itt élőket szolgálja, és a Nemes utcában megvalósított közlekedésfejlesztés megkönnyíti a mindennapokat.

További feladatok

A polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy az imrei fejlesztés nem önmagért való projekt.
– A megújult Pestszentimre attól lesz vonzó, hogy ami most nincs, az a jövőben lesz, hanem attól, amitől most is az. Az értékeket teremtő és megőrző sokoldalú polgároktól, a lelkiismeretes helyiektől. Az imrei felújítás arra szolgál, hogy segítséget, teret nyújtson a mindennapi élethez. A kerületi vezetőknek elsősorban a lehetőséget kell megteremteniük ahhoz, hogy az itt élő közösség tovább erősödjön és fejlődjön. Ha ezt el tudjuk érni, akkor megtettük a kötelességünket. Ha több lehetőséget teremtünk, akkor elébe megyünk az igényeknek, ha pedig újabb és újabb ötleteket teszünk elérhetővé, akkor nemcsak magunknak, hanem a gyermekeinknek is segíthetünk – fogalmazott a polgármester.

Kucsák László alpolgármester köszöntőjében elmondta, hogy a kerület vezetősége további fejlesztéseket tervez. Ennek egyik bizonyítéka az, hogy az önkormányzat visszavásárolta a Pintér Kálmán Szakrendelő melletti telket, amelynek jövőbeni funkciójáról folynak a megbeszélések.

Rendőrségi iroda nyílik

Az 1938–39-ben épült, helyi védettség alatt álló Imre-háznak, a Hősök terének és a Nemes utca 1–60. szám közötti szakaszának felújításáról az átadón Lévai István Zoltán alpolgármester számolt be. A felújítás során átalakították a felső szintet, és akadálymentessé tették az épületet. Maga a ház, Pestszentimre történetében egyedülálló módon, az eredeti formájában maradt fenn, ráadásul az egykori államosítás ellenére folyamatosan patika működött benne.

– A földszinti gyógyszertáron kívüli területet a helyi civil szervezetek vehetik igénybe, és a tervek szerint november 1-jétől itt lesz a pestszentimrei rendőrségi iroda is – mondta Lévai István Zoltán. – Cél az is, hogy az Imre-ház a jövőben a helyi művészek találkozóhelyévé váljon. Ezt a funkciót egy terasz kialakítása is segíti. Megoldottuk az épület akadálymentesítését is, két rámpa, valamint egy lift teszi a házat mindenki számára használhatóvá.

A Hősök tere felújításával kapcsolatban az alpolgármester kiemelte, hogy a sűrű beépítésű városrészekben nagy szerep hárul a zöldterületekre, amelyek helyet adnak a szabadidős tevékenységeknek, és találkozóhelyül is szolgálnak.

Szeressék a megújult Imre-házat is

Péterszegi Imre projektmenedzser szerint kihívás, de egyben nagyszerű, izgalmas feladat volt az Imre-ház felújítása.
– Megtaláltuk a megfelelő műszaki megoldásokat, és elmondható, hogy a körülményekhez képest sikeresen oldottuk meg a mindenkori feladatokat. Remélem, annak ellenére, hogy sokaknak hiányzik az Imre-ház megszokott régi képe, az újat is meg fogják kedvelni. Biztos vagyok abban, hogy ha sikerül jó funkciókat találni az épületnek, akkor az imreiek továbbra is szeretni fogják azt.
 

– A városi zöldterületek a gyerekek fejlődésében is fontos szerepet játszanak, mert a kicsik ezeken a helyeken ismerhetik és figyelhetik meg a természetet közelebbről. A közös zöldterületre annak ellenére mutatkozott igény, hogy Imrén elég nagy az árnyas kertes, családi házas övezet – hangsúlyozta Lévai István Zoltán, hozzátéve, hogy a megújult Hősök tere kellemes kontrasztja a Nemes utca forgalmas kezdeti szakaszának. Nem mellékes, hogy a felújított játszótéren hét új játék is várja a legkisebbeket.

Könnyebb a parkolás

A Nemes utcai fejlesztés révén sikerült enyhíteni az érintett útszakaszon a forgalmat. Az Imre-házzal szemben 35 autó befogadására alkalmas parkoló létesült, a Nemes utcában pedig több tucat felújított, illetve új parkolóhely várja az autóval érkezőket. Az úttestet új kopóréteggel vonták be, kialakítottak két gyalogátkelőt, négy középszigetet, és áthelyeztek egy buszmegállót is. A környékbeli utcák forgalmának megnövekedését azok egyirányúvá tételével, illetve közlekedési akadályok kihelyezésével előzik meg. Végül, de nem utolsósorban felújították az utcában a közvilágítást is.