Vasvári emlékére Körösfőn

Írta:  Péntek László 2017.07.12.

Testvérvárosunk, Körösfő is tisztelgett Vasvári Pál emléke előtt.

A Pestszentimrei Sportkastély mellett június 3-án tartották a Vasvári Pál Toborzó Fesztivált a nagyszabású ünnepségsorozat nyitó rendezvényeként. A 48-as hős emléke előtt tisztelgő rendezvénysorozat második állomása a hagyományoknak megfelelően Körösfő volt.

Korosfo

Több mint öt éve annak, hogy a XVIII. kerületi Vasvári Pál Polgári Egyesület, a Vasvári Pál Társaság (Tiszavasvári), a Vasváriak Vasváriért Közéleti Egyesület (Nyírvasvári) és a Körösfői Rákóczi Kultúregylet (Erdély, Kalotaszeg) vezetői rendezvényeik időpontjának átfedésének elkerülésére megállapodtak az általuk szervezett Vasvári-napok sorrendjében.
A második helyszín Körösfő és a gyászos emlékű csatatér a Vasvári-havason (Fintinele) július 8-i időponttal, majd Tiszavasvári következik, ahol július 12-én emlékeznek városuk nagy szülöttjére. Július 15–16-án nagyszabású, kétnapos programmal hajt fejet Nyírvasvári a szabadságharcos emléke előtt, hiszen a településükről változtatta nevét Fejérről Vasvárira a 48-as hős, akinek édesanyja, Méhay Erzsébet a település temetőjében nyugszik.
Körösfőn az alábbi programokkal emlékeztünk idén Vasvári Pálra.
Először előadás hangzott el Vasvári Pál élete és halálának körülményei címmel a Gyarmathy Zsigáné Malomházban. Az előadás után Vasvári Pál, illetve a Rákóczi Szabadcsapat nyomába eredtünk, hogy felkeressük a csatateret a bélesi vízerőmű gyűjtőtavánál.
Miután megtekintettük a magyargyerőmonostori református templomot, és megkoszorúztuk Vasvári barátjának, Hory Farkas lelkipásztornak a sírját, koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottunk a csata helyszínén.
Az öt órakor a körösfői református templomban tartott ünnepi istentisztelet után fogadtuk az Erdélyi Kárpát Egyesület Kolozsvár 1891 és a Városgazda Utánpótlás Akadémia által szervezett nemzetközi biciklis teljesítmény- és emléktorna résztvevőit a templomdomb alatt álló Vasvári-kopjafánál.

A nap a díjkiosztással és a kopjafánál tartott koszorúzási ünnepséggel zárult.