Olvasni jó!

Írta:  2013.10.26.
Az Informatikai és Könyvtári Szövetség 2013-ban is összefogásra hívta a könyvtárakat.
Az Informatikai és Könyvtári Szövetség 2013-ban is összefogásra hívta a könyvtárakat, hogy a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával minél többen csatlakozzanak közülük az Országos Könyvtári Napok eseményeihez. Országszerte több ezer programmal várták az érdeklődőket.

Idén október második hetében tartották az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozatot. A programokat ezúttal is az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezte, építve a megyei könyvtárak széles körű kapcsolatrendszerére. Így az összefogásnak és az összehangolt szervezésnek köszönhetően országszerte számtalan programon lehetett részt venni. Naponta más-más témakörhöz kapcsolódva sokféle kiállításra, beszélgetésre, előadásra, könyvbemutatóra, olvasáshoz kötődő játékra, zenei eseményre várták az érdeklődőket. A különféle programokat baba, kölyök, tini, felnőtt és nyugdíjas kategóriában rendezték.

A mostani eseménysorozat középpontjában a valódi egymásra figyelés, az emberi kapcsolatok álltak. Az előadások felhívták a figyelmet arra, hogy életkortól és lakóhelytől függetlenül mindannyiunk számára nélkülözhetetlen, hogy értékes kapcsolatunk legyen embertársainkkal. Családi, baráti, társas kapcsolataink fontos szerepet játszanak lelki egyensúlyunk megőrzésében is. A rendezvény történetében először a határon túli könyvtárakat is összefogásra hívták, hogy hetedhét határon innen és túl valóban minden a tartalmas emberi kapcsolatokról szóljon.

Játék és muzsika

A Lőrinci Nagykönyvtár az Országos Könyvtári Napok keretében is szórakoztató és színvonalas programokkal várta a kicsiket és a nagyokat. Író-olvasó találkozót szervezett Finy Petra gyerekkönyvíróval, akit ifjú olvasói kitörő lelkesedéssel fogadtak.

2013-as díjazottak

A Könyvtár barátja elismerést idén ketten kapták meg: Horvát Imréné, aki magánszemélyként fáradhatatlan munkával járul hozzá a könyvtári programok népszerűsítéséhez, és Tóth Gábor okleveles élelmiszer-ipari mérnök, aki Egészséges életmód című előadás-sorozatával hosszú ideje lelkesen tereli az érdeklődőket a helyes táplálkozás felé. A Mese a furfangos betűről című pályázat nyertesei: Gergely Luca (9 éves), a Kandó Téri Általános Iskola, Labancz Laura (11 éves), a Pestszentlőrinci Német Nemzetiségi Általános Iskola és Ágoston-Papp Dorottya (14 éves), a Budapesti Ward Mária Általános Iskola és Gimnázium tanulója.
 

Az írónő a gyerekeket bevonva mesélt, játszott; kacajuktól zengett a könyvtár. Október 10-én, csütörtökön a Divisi kamarazenekar előadásában, Dinya Dávid vezényletével a Felesleges karmester című műsor szórakoztatta a nézőket. Fény derült arra, hogyan boldogul egy zenekar karmester nélkül, volt hangszerbemutató, s a gyerekek is bemutathatták, hogyan vezetnének egy zenekart. Pénteken együtt játszhattak a családok a könyvtár társasjátékklubjában.

Különleges vasárnap

A program zárórendezvénye a Könyves vasárnap, amely az elismerések és a megbocsátás napja. 2009-ben ezen a napon adták át először a Könyvtár barátja nevű elismerést. Ezt a gesztusértékű kitüntetést olyan személyek kapják, akik támogatásukkal, önkéntes munkájukkal hozzájárulnak a könyvtár olvasás- és kultúranépszerűsítő munkájához. Az elmúlt években tanárok, képzőművészek, szakmai előadók és magánszemélyek egyaránt kaptak elismerő oklevelet. Emellett ezen az őszi napon talált vissza könyvébe az elkószált betű, ugyanis kihirdették a Mese a furfangos betűről című irodalmi pályázat nyerteseit. A megbocsátás jegyében pedig a feledékenyeknek elengedték a késedelmi díjat, ráadásul a Könyves vasárnapon mindenki ingyen iratkozhatott be az év végéig.