A környezettudatos kerületért dolgoznak

Írta:  2013.10.30.
Az Európai Unió és Magyarország társfinanszírozásával megvalósuló RE-SEEties projekt középpontjában a helyi közösségek környezettudatos gondolkodásának kialakítása áll.
Az Európai Unió és Magyarország társfinanszírozásával megvalósuló RE-SEEties projekt középpontjában a helyi közösségek környezettudatos gondolkodásának kialakítása áll. A program hosszú távú célja a délkelet- európai városok erőforrás-hatékony közösségekké formálása.

Az uniós projekt februári budapesti nyitókonferenciája óta eltelt időszakban elvégzett feladatokról, a felmerült, illetve megvalósult ötletekről, az akciótervek kidolgozásáról tartottak háromnapos találkozót október közepén a fővárosban a RE-SEEties programban részt vevő országok szakemberei.

Kettős cél

A RE-SEEties célja egyrészt az energiahatékonyság növelése a helyi önkormányzatok szintjén, másrészt megoldások keresése a hulladéknak az energiatermelésben való felhasználására, hasznosítására.
– Most a helyszíni szemlék szakaszában vagyunk. Bemutattuk a külföldről érkezett szakembereknek a projekthez készített alaptanulmányt, és beszámoltunk nekik az elmúlt két évben az energetikai hatékonyságot javító fejlesztéseinkről – ismertette a háromnapos munkaértekezlet egyik alapvető elemét Hunyadi István, az uniós programban vezető partnerként részt vevő XVIII. kerület városigazgatója. – Tavaly öt önkormányzati intézményben szereltünk fel napkollektorokat, amelyek biztosítják az energiatermelést, és jelentősen csökkentik a villanyszámla összegét. 
A partnerországok szakembereinek megmutatták a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. Péterhalmi úti telephelyét is, s elvitték őket a Bókay-kertbe is.
– A városüzemeltetési divíziónál bemutattuk, milyen céljaink vannak a zöldhulladékkal, milyen módon hasznosítjuk azt. A szándékunk az, hogy a kerületben képződő zöldhulladékot energiatermelésre használjuk, illetve azt a részét, amelyik erre nem alkalmas, visszaforgassuk az egyéb kertészeti tevékenységekbe.

Pályázati előkészítés

A RE-SEEties program a többi olyan uniós projekthez hasonlóan – mint az airLED vagy a RE-Block –, amelyben Pestszentlőrinc-Pestszentimre vezető partnerként vesz részt, arra törekszik, hogy olyan tervek készüljenek, amelyek a következő hétéves uniós költségvetési időszak pályázatain sikert hozhatnak.
– Ugyanakkor szeretnénk csatlakozni a Polgármesterek Szövetsége nevű mozgalomhoz is, aminek révén megalkothatnánk a fenntartható energia akciótervet – mondta Hunyadi István. – A terv megléte a feltétele annak, hogy a következő költségvetési ciklusban nagymértékű EU által finanszírozott beruházásokat hajthassunk végre. A RE-SEEties ennek az alapját teremti meg.