Sörfőzésben is az élen

Írta:  Puskás Attila 2017.08.07.

Tudta ön, hogy Pestszentlőrinc a modern magyar sörfőzés bölcsője? Aki ott volt a hétvégén a háromnapos  Kossuth téri sörfesztiválon, már tudja. 

Lassan hagyományossá válik Pestszentlőrincen a Szent Lőrinc napi Kézműves Sörfesztivál. Az idei volt a harmadik nyár, amikor számos magyar kézműves sörmanufaktúra hozta el hagyományos és különleges söritalait a Kossuth térre augusztus 4-6. közötti hétvégén. A forróságban sokakat vonzott a hűs nedű. A sörözés mellett a kulturális programok is vonzották a látogatókat, a gyerekek pedig önfeledten ugráltak, körhintáztak, vonatoztak a mini vidámparkban.

VAA 7447 copy
A pénteki nyitónapon a Kolibri Táncegyesület fellépése melegítette be a színpad közönségét, akik a sörkimérések termékeinek kóstolgatása mellett minden, az italhoz megfelelő finomsággal – többek között sült kolbásszal és lángossal is - csillapíthatták éhségüket.

VAA 7579 copy
A magyar kézműves sörgyártás évről-évre népszerűbb, a sörkedvelők pedig szívesen ismerkednek meg az újabb termékekkel, illetve fogyasztják a már bevált kedvenceket. A fesztivál megnyitóján Kucsák László országgyűlési képviselő (fenti első képünkön) – aki Ughy Attila polgármesterrel együtt (harmadik képünkön) a program fővédnöke volt – úgy fogalmazott, hogy reméli a forró hangulatról nem csak a nyár, hanem a sztárfellépők is gondoskodni fognak, és e mellé mindenkinek azt kívánta, hogy minél több sörkülönlegességgel ismerkedjenek meg a három nap alatt.

VAA 7418 copy
Ughy Attila megemlítette, hogy a magyar sörfőzésben a XVIII. kerületnek is van történelmi szerepe.

VAA 7566 copy
Mayerffy Xavér Ferencnek a XIX. század első felében komlóültetvényei voltak itt, a Szent Lőrinc pusztai gazdaságban termelte a komlót pesti és budai sörfőzőházai számára.

VAA 7413 copy
A fesztiválon természetesen minden nap részt vett az ötletgazda, Galgóczy Zoltán alpolgármester is, aki három évvel ezelőtt csak reménykedett abban, hogy a kezdeményezése rövid időn belül egy valóban népszerű kulturális fesztivállá növi ki magát.

VAA 7745 copy