Fényjáték a vizeken

Írta:  P.A. 2017.08.18.

Tóparti tájképek fogadták azokat, akik augusztus 17-én ellátogattak a Zila Kávéházba, a Krúdy Gyula Irodalmi Kör kiállítás-megnyitóval egybekötött könyvbemutatójára.

Tóparti tájképek fogadták azokat, akik augusztus 17-én ellátogattak a Zila Kávéházba, a Krúdy Gyula Irodalmi Kör kiállítás-megnyitóval egybekötött könyvbemutatójára. Rehorovics Anita festményei a Balaton, a Fertő-tó, a Velencei-tó és más magyarországi vízpartok hangulatát, szépségeit és a víztükrök fényjátékait mutatják be. A kiállítás szeptember 18-ig látható.

VAA 7992 copy
– Tavaly a Balatonnál és a Fertő-tónál, idén a Velencei-tónál nyaraltunk a férjemmel, és ez adta az ihletet ahhoz, hogy a tópartokról készített festményekből legyen kiállítás. Közel áll hozzám a víz, sok tóparti, folyóparti képet hozok a kiállításokra, mert nagyon érdekel a fények játéka a vízfelületen. A víz mellett a csillogás és az évszakok változását is szeretem megfesteni – mondta el a képeiről Rehorovics Anita, aki egy lány ikerpár édesanyjaként egy mesés-verses kifestőkönyvet készített Kanizsa József költővel Bubu kacsa kalandjairól. A kifestő az év hónapjait mutatja be versekkel és egy kacsacsalád meséivel.

VAA 8013 copy

A kiállítás megnyitóját a 75. születésnapját idén ünneplő Kanizsa József író, költő verseiből, írásaiból készült irodalmi műsor követte. Az ünnepelt Németh Nyiba Sándor költő, zeneszerző és Zsuzsa Mihály költő, színművész segítségével versben, prózában és dalban mutatta be az életútját, illetve Zala megyei szülőfaluját, Zajkot, ahol egy ötgyermekes olajbányász családban nőtt fel.
– A 75 év nem múlt el hiába, hiszen az irodalom és a képzőművészet sok szép külső és belső titkot mutatott meg, és kitűnő emberi kapcsolatokat hozott számomra – fogalmazott Kanizsa József, aki 31 éve tevékenykedik a Krúdy-kör titkáraként, és ezen az estén mutatta be 47., Uram, köszönöm című kötetét.
A Zila Kávéház kilenc éve ad otthont a Krúdy-kör rendezvényeinek, ez idő alatt számtalan festő, képzőművész, illetve író és költő volt vendége az esteknek.