Ismét séták a kerületben

Írta:  P.A. 2017.09.01.

A Kulturális Örökség Napjai keretében két sétát is szervez Pestszentlőrincen szeptember 16-án a Tomory Lajos Múzeum.

A Kulturális Örökség Napjai keretében két sétát is szervez Pestszentlőrincen szeptember 16-án a Tomory Lajos Múzeum. Az egyiket délelőtt Az Üllői út mentén címmel, a másikat délután A föld, a kert, a levegő és a víz, azaz a környezetünk, ahol élünk mottóval. Ez utóbbihoz kértünk egy kis kedvcsinálót Kardos Gábortól.

unnamed 1

A helytörténeti séták egyik szervezője, főszereplője, Heilauf Zsuzsanna, a Tomory múzeum vezetője mellett Kardos Gábor, a XVIII. kerületi Értéktár Bizottság tagja is jócskán kiveszi a részét a kerületi séták szervezéséből, vezetéséből.
– Helytörténeti sétákat 2011 óta szervezünk Heilauf Zsuzsával, és egyre nagyobb érdeklődés mellett ismertetjük meg a kerület nevezetességeit a vendégeinkkel. A helyi épített és kulturális örökség méltó megőrzésének, bemutatásának, a gazdag tárgyi és írott emlékek elhelyezésének méltó helyszínt keresve találtunk rá a Bókay-kertben lévő Herrich–Kiss-villára. A Tomory Lajos Múzeum leendő épületének rekonstrukciós munkái 2016 elején kezdődtek el, s azóta sok minden történt. Nem a véletlen műve, hogy a sétánk is innen indul. Izgalmas, sokak által eddig nem ismert információk áradatával kényeztetjük a remélhetőleg nagy számban megjelenő érdeklődőket.
Nézzük, mi minden szerepel a programban:

Találkozás 15 órakor a Herrich–Kiss-villánál (Margó Tivadar u. 116–118), a Makói utcai kiskapunál. A teraszon a látogatók ismertetőt hallhatnak a felújítási-rekonstrukciós munkákról, a Bókay-család emlékeiről és Rerrich Béla kertépítő mérnök örökségéről. A biológia és környezetünk témában dr. Felszeghy Klára gondolatait hallgathatják meg, majd indul a séta, melynek állomásai:
1. Szent Lőrinc (Grassalkovich)-kápolna
2. Gloriett – három királyok tornya – Gilice tér – kerületünk vízbázisa
3. Marczell György Főobszervatórium (Országos Meteorológiai Szolgálat)
4. Városgazda 18 Zrt. Műszaki és Városüzemeltetési Divízió: Kerületi parkok, utak, utcák, fasorok, járdák, feladatok – gépek – emberek

A részvétel ingyenes, de jelentkezéshez kötött. Regisztrálni a Tomory Lajos Múzeum elérhetőségein lehet (telefon: 290-1585, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.).
(A délelőtti sétával kapcsolatos tudnivalókat lásd a Programok között.)