Nyugdíjasok kerti partija lecsóval

Írta:  Temesi László 2017.09.04.

Négyféle lecsót főztek az Életfa Szociális Szolgálat hagyományos ősz eleji eseményén.

Augusztus utolsó napja napsütéssel köszöntött a kerület nyugdíjasaira is, akik sok vidámsággal, hangulatos nosztalgiazenével, műsorral és finom falatokkal múlatták az időt az Életfa Szociális Szolgálat szervezésében a Szent Lőrinc Katolikus Iskola kertjében. Késő délután még táncra is perdültek...
A hatvanas éveket idézték meg a rendezvényen, amelyen a hatalmas sátor melletti asztalokon egykori mindennapos háztartási és szabadidős eszközök sorakoztak, a régi edények mellett mérlegek, fényképezőgépek, lemezjátszók, Szokol rádiók, orsós magnók. Kucsák László országgyűlési képviselő és Dömötör István alpolgármester meg is jegyezte a kiállított tárgyak láttán, hogy régi szép emlékek, nekik is voltak ilyenek odahaza.

4. szociális főzőverseny
A színpadról mindketten köszöntötték az asztaloknál helyet foglaló mintegy százötven nyugdíjast, kiemelve, hogy ez a programban gazdag és főzéssel színesített találkozó már hagyományos a kerületben.
– Negyedik éve találkozunk itt, az iskola kertjében augusztus végén, és eddig mindig jól sikerültek ezek az egész napos rendezvényeink. Reméljük, így lesz ez most is – mondta Dömötör István a színpadról letekintve.
Az idősek láthatóan élvezték a törődést, amelyet sok mosollyal és tapssal háláltak meg. Barnáné Matazsdi Edit, az Életfa Szociális Szolgálat vezetője a rendezvény házigazdájaként és műsorvezetőként is mindent megtett, hogy jól érezzék magukat a nappali ellátásban részesülő idős kerületi lakosok. Ha kellett, dalra fakadt, ha kellett, táncolt a munkatársaival, akik – megidézve a hatvanas évek slágereit, a táncdalfesztiválok világát – lelkesen utánoztak népszerű énekeseket. Felcsendült többek között az Ádám, hol vagy?, a Mama, a Tölcsért csinálok a kezemből, a Kislány a zongoránál, az Utánam a vízözön, és a Csak egy tánc volt. Aztán az ebéd után nem csak egy tánc volt...

Négy üstben főttek a lecsó különféle változatai, édességként pedig ott volt az 50 filléres tölcséres fagyi – felidézve a hatvanas évekbeli árat – és a kerti partira frissen érkezett cukrászsütemények. Jutott zenei desszert is a végére: a Neoton Família két oszlopos tagja, Csepregi Éva és Végvári Ádám adott egyórás műsort. Az énekesnő örömmel újságolta lapunknak, hogy évtizedekkel ezelőtt ebben az akkor még „sima” általános iskolában kezdte a tanulmányait.
– Gyerekkoromban itt laktam a közelben, s másfél évet jártam ide, de ma is szívesen emlékezem erre az intézményre. Szívesen hoztam egy kis vidámságot a kerület nyugdíjasainak – mondta.