Több az adókedvezmény

Írta:  2013.11.29.
Az építményadó mértéke nem módosul, a telekadó kisebb lesz a magánszemélyek számára. Többek között erről döntött november 27-i testületi ülésén az önkormányzat.
Szabálysértésnek minősül az év végétől az alkoholfogyasztás közterületen. Az természetesen nem tartozik a képviselő-testület november 27-i rendkívüli ülésén elfogadott rendelet hatálya alá, ha valaki egy engedéllyel rendelkező vendéglátóhelyen vagy egy alkalmi rendezvényen – például szüreti mulatságon, borfesztiválon vagy karácsonyi vásárban – fogyaszt alkoholneműt, az viszont bírsággal sújtható, aki ezt utcán, bolt előtt, parkban vagy más nyilvános helyen teszi. Kivétel ez alól az év első és utolsó napja, tehát a szilveszter és az újév.

Adók

A kerületi tulajdonosokra kivetett ingatlanadó az infláció mértékéhez közelítően emelkedik, de a magánszemélyeket illető adókedvezmény ugyanilyen mértékben növekszik, tehát nem kell jövőre magasabb összeget fizetni ugyanazért az építményért.

Jelentősebb változásokat fogadott el a képviselő-testület a telekadóval kapcsolatban. A lakosságot érintő egyik legfontosabb újdonság az, hogy az adófizetési kötelezettség 2014-ben nem terjed ki az olyan műtárgyakra, mint a parkoló vagy a gurulóút – ez a telektulajdonosok jó részénél az adóalap csökkenését eredményezi.
A korábbi rendelet egységesen számolta el az 50 ezer négyzetméterig terjedő telkek után fizetendő adót. 2014-től 10 ezer négyzetméterig kevesebbet kell fizetni, mint eddig, a 10 ezer és 50 ezer négyzetméter közötti területrészért azonban 231 forint helyett 242 forintos négyzetméterenkénti adókötelezettséget állapít meg a rendelet. Emelkedik az 50 ezer és 100 ezer négyzetméter közötti telektulajdon után számolt adó is. A magánszemélyeket ugyanakkor ebben az adónemben is több kedvezmény illeti, mind eddig: 130 helyett 140 forint négyzetméterenként.

Családi kedvezmény

Súlyos helyzetben vannak ma Magyarországon a gyermeküket egyedül nevelő szülők, az alapvető szükségletek fedezéséhez szükséges pénz előteremtése számukra a legnehezebb. E felismerés jegyében javasolta Koczka Józsefné szocialista képviselő, hogy egy helyi támogatási rendszer keretében a gyermeküket egyedül nevelő szülők 50 százalékos áron látogathassák a kerületi gyermek-, ifjúsági, illetve ifjúságot érintő programokat. Lévai István Zoltán alpolgármester azt mondta, hogy a javaslatot a városvezetés is nagyon fontosnak tartja, ezért az előterjesztővel együtt kérték a testületet, hogy az előterjesztést később, a polgármesteri hivatal humánszolgáltatási irodájának részletes szakmai véleményével együtt tárgyalják.