Hétszáz diák okosodik

Írta:  Róth Ferenc 2017.09.07.

Az egyikben a 25., a másikban a 15. tanévet kezdték meg.

Amikor e sorok megjelennek, tart már a tanítás a kerület egyházi iskoláiban is. A Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskolában ugyanúgy, mint a Szenczi Molnár Albert Református Általános Iskolában. A két intézményvezetőt a tanévnyitó előtt kérdeztük.

VAA 8928 copy

Nem volt könnyű elérni a katolikus iskola igazgatónőjét, Szabóné Farkas Évát, mert mint elmondta, már „tanítási üzemmódra” kapcsoltak.
– Most kell elintéznünk minden olyan dolgot, amelyekhez nem kellenek a gyerekek, de feltétlenül rendben kell lenniük, amire megérkeznek. Nekünk valamivel rövidebb a szünet, mint nekik, de tudtuk ezt jól, így is készültünk. Várjuk már a tanévet, a gyerekeket meg azt is, hogy a Veni Sancte szentmisén találkozzunk velük.

Jubileum tornaterem-avatással


Az igazgatónő elmondta, hogy az előttük álló tanév jubileumi lesz, ám rövid időn belül nem csak erre lehetnek majd büszkék.
– Szinte hihetetlen, de a most kezdődő tanév már a huszonötödik lesz a Szent Lőrinc történetében. Olyan, mintha egy pillanat lett volna az egész. Büszke azonban valójában arra vagyok, annak örülünk az egész tanári karral meg a diákokkal, hogy vadonatúj létesítményt avathatunk fel az egészen közeli jövőben.

A Veni Sancte


A tanévnyitó szentmise, a Veni Sancte a Szentlélek segítségül hívására szolgál az új tanítási évhez: „Jöjj Szentlélek Úristen, áraszd reám kegyesen, mennyből fényességedet...” A Veni Sancte Spiritus egyházi ének szerzője II. (Jámbor) Róbert francia király, aki 996 és 1031 között uralkodott.


– Milyen létesítményről van szó, és mikorra készül el?
– A reményeink szerint szeptember végére, október elejére lesz kész az új tornaterem épülete a kiszolgálóhelyiségekkel, s valóban minden igényt kielégítő módon várja majd a gyerekeket. Ez még hiányzott az összkomforthoz – mondta az igazgatónő, aki azt is elárulta, hogy az új tanévben már 17 osztályban 350 gyerek mondhatja el magáról, hogy „lőrinces diák”. A tudást nem kevesebb, mint 36 pedagógus tölti majd a fejekbe.

VAA 8915 copy
– A tornaterem-átadás mellett milyen rendezvénnyel ünneplik a jubileumot?
– Az a tervünk, hogy meghívjuk minden egykori pedagógusunkat, aki akár csak egyetlen tanévben oktatta a diákokat, megnyerni őket arra, hogy vegyenek részt az ünnepségen. Osszák meg velünk azt az élményt, amit ez a szép évforduló ad. Nincsen még pontos időpontja, de mindenkit időben értesítünk, ezt megígérhetem.

Megújult ebédlő, új járda


„Egy sarokkal odébb”, a Nagykőrösi úton lévő Szenczi Molnár Albert Református Általános Iskola napjai is az új tanévre készülődés jegyében teltek augusztus végén. Sőt az igazgatónő ebben az intézményben is jubileumról számolt be, csak egy „kisebbről”.
– Nekünk a tizenötödik tanévünk kezdődik a napokban – mondta Magyarné Teliska Gyöngyi, aki tizenkilenc éve igazgatja a református intézményt. – Háromszázhatvanöt gyermekkel és 31 pedagógussal kezdjük meg a tanévet, amelyet, mondhatom, várunk már a kollégákkal.

VAA 8944 copy
– S vajon milyen feladatokkal?
– Ezek egy részén már túlvagyunk, túl kellett lennünk. A nyáron át-, illetve újjáépítettük az ebédlőt, s gondolom, a szülők is örömmel veszik majd tudomásul a tanévnyitón, hogy új járda épült az iskola előtt, ami bizony ránk fért.
– Az ép testben ép lélek elve feltehetően ebben a tanévben is érvényesülni fog...
– A pedagóguskarunk mindig ugyanazt fogalmazza meg, mert ez jelenti a munkánk alapját, vagyis hogy jó minőségű, a további tanulmányaik során használható tudást adjunk át a gyerekeknek, de emellett legalább olyan fontos az is, hogy miként alakítjuk a lelküket, a fizikumukat, az egyéniségüket.