A csülkös bablevestől a töltött káposztáig

Írta:  P.A. 2017.09.11.

Több mint hetven csapat főzött a Bókay-kerti Napok Csülökfesztiválján, ahol a felnőttek mellett, 24 csapat részvételével a gyerekek is megmutatták főzőtudományukat.

Több mint hetven csapat főzött a Bókay-kerti Napok Csülökfesztiválján, ahol a felnőttek mellett, 24 csapat részvételével a gyerekek is megmutatták főzőtudományukat. A legtöbb helyen bogrács alatt pattogott a tűz, de a grillezés kedvelői is kitettek magukért.

VAA 0402 copy
A fesztivál nevéhez méltón legtöbben csülkös ételt készítettek, a bográcsokban rotyogott a pörkölt, a ragu, készültek a húsos-csülkös káposztafélék, és nem maradhatott ki a csülkös bableves sem.
A főzőfaluban a családi, baráti csapatokból sem volt hiány, de a XVIII. kerületi civil szervezetek, nyugdíjas és polgári egyesületek, iskolák és a politikai pártok csapatai is kivették a részüket a versenyből A Fidesz bográcsában csángó gulyás – ízletes babos, csülkös káposzta – készült, a Jobbiknál csülkös lecsó rotyogott, az MSZP bográcsaiban bajor káposztás ragu főtt.

VAA 9927 copy
Ezen a napon kikapcsolódni jött ki a Bókay-kertbe mindenki, nem számított, hogy ki a politikus, ki a tisztviselő és ki a hétköznapi polgár. A főző csapatokat délelőtt meglátogatta Ughy Attila polgármester és Kucsák László országgyűlési képviselői is, de mint azt a főzőverseny díjait később átadó képviselő elmondta „Csak semmi protokoll”, a jó hangulat és a kikapcsolódás a fontos.

VAA 0304 copy
Jó ebédhez a „nóta” is szólt, ezúttal két német nemzetiségi zenekar a Schütz Kapelle, majd a Heimattöne Kapelle révén. A tiroli dallamok, a német és szlovén polkák táncra hívták a közönséget és voltak, akik nem is tudtak ülve maradni. A tánc jó étvágyat csinált, ebéd után pedig le lehetett mozogni a kalóriákat. Ebben a kedves pantomim-bohóc is segített, szívesen táncolt időssel, fiatallal, és még egy kis vonatozásra is rá tudta venni a közönséget.

VAA 9778 copy
A Csülökfesztivál a Szeptemberi Kóstoló hagyományait tovább őrizve mégiscsak egy főzőverseny, így volt szigorú zsűri is, akik hősiesen végigettek mindent, amit eléjük tettek. Ez a zsűri elnöke, Kovács Lázár sztárséf kicsit rusztikusabban fogalmazta meg, de természetesen csak viccelt, mert mint elmondta, nem volt rossz étel.
– Mindössze két bográcsban égett oda az étel, de ezek sem voltak rosszak, csak nem sikerültek – mondta Lázár Chef.
A fő kategóriában, a csülkös ételek között az Iciri-Piciri Bölcsőde csülkös töltött káposztája kapta meg az első díjat.

VAA 0109 copy
A főzőversenyen mellett természetesen a hagyományos vásári forgatag is rengeteg látogatót vonzott. A két színpadon egymást váltották a fellépők. Mohabá gitárosai, a Gyáli Tűzmadarak BKSE Mazsorett Csoportjűnak látványos bemutatója, illetve a Városgazda Utánpótlás Akadémia sportbemutatója is népes közönség előtt zajlott. A vidámparkban, a pónilovaknál és az ugrálóvárakban pedig a szokásos, önfeledten játszó gyereksereggel találkozhattunk.

20170909 20580314 copy