Felkészült a télre a Városgazda

Írta:  2013.12.01.
Megkezdődött a tél, és bár a hó egyelőre megkímélte a fővárost, a meteorológusok szerint kemény télre kell számítani.
Megkezdődött a tél, és bár a hó egyelőre megkímélte a fővárost, a meteorológusok szerint kemény télre kell számítani. Ennek jegyében a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. Péterhalmi úti telephelyén is megkezdődött a téli felkészülés.

Az elmúlt évhez hasonlóan idén is elkészült a téli intézkedési terv, amelynek alapján már november 15. óta a téli üzem szerint dolgoznak a városüzemeltető cég munkatársai. A hó eltakarításában, a síkosság-, illetve fagymentesítésben részt vevők időben fogják megtudni, hogy pontosan milyen útvonalon és milyen gépekkel kell dolgozniuk.

Teljes készültség

– Társaságunk 22 munkatársa dolgozik majd a hétvégeken, ünnepnapokon és munkaidőn túl szinte 24 órás ügyeletben – mondta Banyár László, a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. – A gépparkot előkészítettük, a kistraktorokat és a seprőgépeket felszereltük tolólapokkal. A jégmentesítő anyagok folyamatos utánpótlásáról is gondoskodni fogunk. Miként tavaly, idén is az FKF Zrt. adja a sót az utak jégmentesítéséhez.
Az intézkedési terv részletesen felsorolja az önkormányzat kezelésében lévő 255 kilométer aszfaltutat, 16 kilométer földutat, kiemelt járdaszakaszt és közteret, amelyeken a Városgazda munkatársai teremtik meg a balesetmentes közlekedés feltételeit. A feladatok elvégzése során elsőbbségben részesülnek az intézmények, a forgalmasabb utak és csomópontok.

Bőven van feladat

A karácsonyi ünnepek alatt és az új év első napjaiban – egész pontosan a december 19. és január 5. közötti ügyeleti időszakban – is bármikor riasztható a Városgazda. A járdákról a havat öt toló- és szórógép takarítja el, ezek utántöltéséhez kisteherautók szállítják majd folyamatosan a szigorúan környezetbarát jégoldót. Az úttesteken három nagy tolólapos jármű fog dolgozni, amelyekből kettő automataszóró adapterrel van felszerelve.

A lakosoknak is kötelessége a hóeltakarítás

Akárcsak a korábbi években, idén is a Városgazda feladata az intézmények járdáin, a kiemelt területeken, valamint a meredek és forgalmas útszakaszokon a hó eltakarítása. A saját portája előtt viszont minden tulajdonosnak kötelessége síkosságmentessé tenni a járdát. Nem lehet elégszer ismételni, hogy járdán és zöldterületen tilos az útszóró só használata. Ezeken a helyeken csak a növényekre veszélytelen környezetbarát szóróanyag használható.
 

Havazáskor a városüzemeltetési divízió teljes létszámmal vesz részt a síkosságmentesítésben.
Emellett folyamatos munkát ad a szemétszedés, rendszeresen takarítják a lakótelepeket és a köztereket. A kertészeti csoport a lehullott lomb összegyűjtése mellett rendszeresen gallyazza a fákat. Ez utóbbihoz, amikor az időjárás engedi, kosaras autót is használnak, míg szeles időben a földről elérhető veszélyes ágakat nyesik le gyalogosan. Célegyenesbe fordult az idei járdafelújítási program is. Mindezen túlmenően a régi piactéren megépülő korcsolyapálya körül is lesz tennivalója a Városgazda munkatársainak.