Hetvenöt gyerek számára lesz férőhely

Írta:  2013.12.11.
A Szélső utcai régi általános iskola épületének átépítésével kap új óvodát Pestszentimre.

A Szélső utcai régi általános iskola épületének átépítésével kap új óvodát Pestszentimre. Az óvodai férőhelyek számának növelése fontos lakossági igénynek tesz eleget, és hogy ez mennyire így van, azt a december 9-i projektindítón a szüleikkel együtt megjelenő kisgyerekek száma is mutatta.
A 199 millió forintos beruházás keretében jövőre elkészülő új intézmény a Napvirág nevet kapja, és az Eke utcai Napsugár óvoda tagóvodájaként működik a tervek szerint a következő tanévtől.

Modern környezetben

A több mint százéves épületben egy minden szempontból korszerű, a legszigorúbb európai uniós előírásoknak is megfelelő intézmény létesül.

– Nagyon fontos pillanat az építés megkezdése, mert elég régóta húzódott ennek az óvodának az ügye – mondta Lévai István Zoltán alpolgármester. – Először úgy nézett ki, hogy az önkormányzatnak saját erőből kell felújítania a régi iskolaépületet, de végül sikerült pénzt nyerni uniós pályázaton.
Az alpolgármester kiemelte, hogy példaértékű az a türelem, amellyel az anyaóvoda vezetősége, dolgozói és elsősorban a szülők meg a gyerekek várták az építkezés kezdetét.
– Bízom abban, hogy egy szép épület áll majd itt jövőre, amely gyöngyszem lesz a kerületi óvodai rendszerben, és hosszú távon fedezi a férőhelyek iránti igényeket a településrészen – tette hozzá.

Az indulás ünnepe

Ughy Attila polgármester azzal kezdte a rövid köszöntőjét, hogy bár egy 100 ezer lakosú kerületről van szó, az emberek közötti kapcsolatok mégis sokkal szorosabbak Pestszentlőrinc-Pestszentimrén, mint egy hasonló nagyságú városban.

– Egy ilyen jó kapcsolatrendszerben az önkormányzat dolga is könnyebb, mert sokszor elég csak a megfelelő mederbe terelni az olyan alulról jövő kezdeményezéseket, mint amilyen például ez az óvodabővítés – mondta Ughy Attila. – Egy új beruházás elindítása ünnepnap, és ez különösen igaz akkor, ha egy oktatási intézményt bővítünk. Ez ugyanis azt jelenti, hogy a kerület bizonyos részein nem fogy a lakosság, hanem egyre többen leszünk. Sok fiatal költözik ide, nagycsaládosok, akik biztosítani fogják a jövőben az óvodás- és iskolás-utánpótlást.

Új élet költözik az öreg falak közé

Kevés lehangolóbb látvány van, mint egy üres, elhagyatott iskolaépület. De ha ezt az épületet szorgos kezek újjáépítik, akkor már a munkálatok megkezdésekor más lesz a hangulat a falak között.
– Új helyiségeket is létrehozunk, illetve új funkciót kapnak az épület egyes részei. Sok mindent át kell alakítani – mondta Patyi Attila építésvezető. – A falak és a padozat szigetelésétől kezdve a fűtésrendszer korszerűsítésén át a nyílászárók cseréjéig lesz munka bőven.
A szakember szerint féléves munka vár rájuk, és a végeredmény impozáns lesz.
 

A polgármester kifejezte azt a reményét, hogy nemsokára a kerület más pontjain is lesznek hasonló beruházásindító rendezvények, a Szélső utcai építkezés pedig jövő nyárra olyan fázisba kerül, hogy ősszel már az új épületbe jöhetnek az óvodások.

Méhecskék raja

A ceremónia hivatalos hangulatát a leendő óvodába járó kis lurkók kedves műsora oldotta. A Méhecske csoport tagjai a majdani játszóhelyükről szóló dalokkal, mondókákkal készültek.
Perge Zsoltné, a Napsugár óvoda vezetője elmondta, hogy a felújított épület három csoportszobájában összesen 75 gyerek fér majd el.

– A telephely az Eke utca marad, de a gyerekek ellátását az új helyen oldjuk meg, ahol a csoportszobák mellett tornaterem, étkező, konyha és orvosi szoba is lesz. Nagyon örülünk, hogy elkészül a tagóvoda, mert már két éve, a beiratkozáskor nyilvánvaló volt a férőhelyhiány. A Szélső utca végén épült lakóparkba ugyanis többnyire fiatalok költöztek, és amint ma is látható volt, megvan az utánpótlás, ugyanis az óvodásaink legtöbbjének kistestvére is van.