Új aszfaltot kapnak a felbontott utak

Írta:  2013.12.15.
Újraaszfaltozzák a kerületi fenntartású utcákat ott, ahol végeztek a csatornabekötéssel. Az ehhez szükséges forrást az önkormányzat biztosítja.
− Kérem, legyenek nagyon óvatosak! Ha idegen ember az önkormányzatra hivatkozva próbál bejutni önökhöz a csatornázási projekt apropóján, az biztos, hogy meg akarja téveszteni önöket. Az önkormányzat ugyanis nem ad senkinek ilyesmire felhatalmazást, kizárólag saját cége, a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. munkatársainak – figyelmeztette Ughy Attila polgármester a projektben érintett lakosokat a december 12-én tartott közmeghallgatáson.

A polgármester figyelmeztetésének oka egyszerű. A szakemberek szerint az ilyen nagy volumenű beruházásokra rácsatlakozva egyes agilis vállalkozók, esetleg néhány kimondottan csalásból élő ember könnyedén téveszti meg a gyanútlan embereket azzal, hogy az adott önkormányzat emberének adja ki magát.

Régóta várták

Idén ősszel egy olyan nagyszabású beruházás kezdődött meg a kerületben, amelyre az itt élők évtizedek óta vártak – a korábban tartott lakossági fórumok egyikén az is kiderült, hogy akad olyan lakos, aki már ötven éve. Természetesen a csatornázásról van szó. A fővárosban most, az ezredforduló után is jócskán akad olyan terület, ahol még mindig nincs korszerű szennyvízelvezető rendszer. Ennek a statisztikának a legalján a XVIII. kerület áll, ahol csaknem 100 kilométer csatornahálózat hiányzik a mai napig.
A problémát – amely miatt az érintett lakosok természetesen hosszú ideje panaszkodtak – a korábbi városvezetés nem tudta megoldani. A jelenlegi ciklusban sikerült a szóban forgó közműhálózatért felelős Fővárosi Önkormányzatnál elérni, hogy a Budapest komplex integrált szennyvízelvezetése program keretében saját és uniós forrásból – amelyet kisebb mértékben önkormányzati forrás is kiegészít – elvégezze a beruházást. A munkálatok Pestszentlőrincet és Pestszentimrét is érintik, s az idén ősszel elkezdődött beruházás a jövő éven is végighúzódik. Mintegy 7200 család élete válik komfortosabbá.

Támogatások

Az önkormányzat – noha a beruházó a főváros – első pillanattól kiemelt jelentőségűnek tartja a projektet, ezért úgy döntött, hogy kiveszi a részét belőle.
− Mint azt már korábban is jeleztük több kommunikációs csatornán, az önkormányzat vezetősége fontosnak tartja, hogy a munkálatok ne rójanak nagy terhet a lakosságra. Ezért valamennyi érintett ingatlantulajdonostól átvállaltuk a csatornarákötési díjat, amelyet 41 ezer forintban állapított meg a kivitelező. Egy későbbi ülésén arról is döntött a képviselő-testület, hogy szociális alapon hozzájárulunk a telken belüli rákötés költségeihez – emlékeztetett Ughy Attila.
Újabb kedvező hír a beruházásról, hogy a december 12-i ülésen – közvetlenül a közmeghallgatás előtt – a járdák újraaszfaltozásáról is határoztak a képviselők. Az uniós pályázati kiírás nagyon szigorúan rendelkezik erről: a kiutalt forrásból csak a csatornázás során kialakított munkaárok szélességében engedélyezi az aszfaltfelület kialakítását. Jogos aggodalomként fogalmazódott meg, hogy ez tönkreteszi az útfelület minőségét.
− Az ilyen foltos aszfaltfelület a későbbiekben megsüllyedhet, felgyűrődhet. Ezért a testület úgy döntött, hogy a projekthez kapcsolódóan saját forrásból oldja meg az útfelület helyrehozását – tájékoztatott Ughy Attila.
Az önkormányzat természetesen csak a saját fenntartású utak fölött rendelkezhet. Információink szerint a munkálatok végeztével a kerület a saját fenntartású utakon számba veszi, hol indokolt és lehetséges a teljes útfelület aszfaltozása. A többi területen a pályázatnak megfelelően a munkaárok szélességében állítják helyre az útburkulatot.
Végül a polgármester még egyszer emlékeztetett arra, hogy az önkormányzat a Városgazda bevonásával igyekszik segíteni a telken belüli bekötésben:
− Nyilván sokan vannak az érintett tulajdonosok között, akik nem értenek az ilyen munkákhoz, akiknek gondot okozna, hogy megfelelő kivitelezőt válasszanak a telken belüli bekötéshez. A Városgazda kidolgozott egy olyan jutányos árú csomagot, amely megkönnyítheti a döntést. Így a tulajdonos biztos lehet abban, hogy képzett, hozzáértő szakemberek dolgoznak nála. Természetesen senkit sem szeretnénk lebeszélni arról, hogy maga hívjon kivitelezőt, de ezt saját felelősségére mindenki körültekintéssel tegye. Még egyszer hangsúlyozom: az önkormányzat csak a Városgazda embereit bízza meg a bekötési munkálatokkal. Bárki más jelentkezik a hivatal nevében, nem mond igazat.

Pénz a rendőrségnek

Az önkormányzat továbbra is támogatja a kerületi rendőrség munkáját. 2013-ban 70 millió forinttal járult hozzá a működéséhez, 2014 elejére, a március végéig tartó átmeneti gazdálkodás idejére, több mint 17 millió forintot szavazott meg erre a célra a képviselő-testület a december 12-i ülésen. A testület megszavazta az átmeneti gazdálkodásról szóló tervezetet is.