Megújuló labdarúgóbázisok

Írta:  P.A. 2017.09.26.

Épül a műfüves foci pálya a Vilmos Endre Sportcentrumban.

Jó ütemben halad a Vilmos Endre Sportcentrumban az új műfüves labdarúgópálya építése, és megkezdődött az élőfüves pálya felújítása is. A beruházás a Magyar Labdarúgó Szövetség Budapesti Pályafejlesztési Programja révén valósul meg. A projekt keretében a XVIII. kerületben további két létesítményben, a Gerely utcai sporttelepen és a Deák Ferenc „Bamba” Sportcentrumban folynak majd munkálatok.

VAA 2772 copy


A Vilmos Endre Sportcentrum a Városgazda Utánpótlás Akadémia labdarúgóinak a bázisaként működik. A felújítás idejére az edzéseket a kerület egyéb létesítményeiben oldja meg az egyesület, de a tervek szerint novemberben részben már visszaköltözhetnek a Nagybecskerek utcába.


Pályák és öltözők


Amint azt Banyár László, a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elmondta, a műfüves pálya várhatóan november második felére készül el.
– Nagy szükség is van arra, hogy mielőbb itt lehessenek az edzések, hiszen addig az akadémia labdarúgói különböző „albérletekben” edzenek. Ráadásul a villanyvilágítással együtt épülő műfüves pálya késő ősszel és télen, tehát a korai sötétedéses időszakban is használható lesz. Az élőfüves pályán egyelőre nem valósul meg a világítás, de az elektromos kábelt átvezették, éppen azért, hogy a jövőben pályázat segítségével majd ezt a fejlesztést is el tudjuk végezni – tájékoztatott Banyár László.

Szükség van a focipályákra


Az 1950-es években 273 futballpálya volt Budapesten. Ez a szám 2011-re mintegy százra csökkent, pedig a regisztrált játékosok közel egynegyede fővárosi. A hitelesített nagypályáknak mindössze 6 százaléka található Budapesten, miközben az igazolt labdarúgók 24 százaléka fővárosi, azaz itt a legkisebb az egy főre jutó pályák száma. Az MLSZ pályafejlesztési programjának célja ennek az aránynak a javítása, valamint az, hogy minél több gyereket ösztönözzenek újra a labdarúgásra, de elsősorban a sportolásra, a mindennapos mozgásra, hiszen ha a fiataloknak nincs megfelelő sportolási lehetőségük, könnyen találnak más, nem mindig hasznos elfoglaltságot.

 


Az élőfüves pályát egyébként nem pontosan a régi helyén építik újjá, ugyanis a sportcentrum egyik hátsó bejáratát megszüntetik, így az odavezető aszfaltcsík elbontásával a gyepterület megnövelhető, és az élőfüves pálya közelebb kerülhet a műfüveshez. A Vilmos Endre Sportcentrumban folyó felújításhoz öltözőbővítés is kapcsolódik: négy új öltözőt létesítenek a kiszolgálóhelyiségekkel együtt.


Az utánpótlás érdekében


Az MLSZ pályafejlesztési programja keretében a Gerely utcai sporttelepen felújítják az élőfüves nagypályát, és négy új öltözőt hoznak létre, a Deák Ferenc „Bamba” Sportcentrumban pedig szintén öltözőket építenek a meglévő pályák mellé.
– A létesítmények mintegy ezer, a XVIII. kerületben futballozó gyerek sportolását szolgálják. A Vilmos Endre Sportcentrumban tehát alapvetően a Városgazda Utánpótlás Akadémia focistáinak képzése folyik, a Thököly úti Deák Ferenc „Bamba” Sportcentrum a SZAC otthona, a Gerely utcai pályát pedig több egyesület is használja – utalt a felújítás alatt álló létesítmények kihasználtságára Banyár László.
A Vilmos Endre Sportcentrumban épülő műfüves pálya munkálatait Lévai István Zoltán alpolgármester is megtekintette szeptember 20-án – ekkor kezdte meg a munkát az élőfüves pályán is a kivitelező cég –, és mint elmondta, nagyon örül a fejlesztés megkezdésének.
– Remélem, hogy minél előbb befejeződik a pályaépítés, és át lehet adni az új, modern létesítményt az utánpótlás-nevelés folytatására.