Sváb karácsony

Írta:  2013.12.17.
A XVIII. kerületi Német Nemzetiségi Önkormányzat sváb karácsonyi ünnepséget rendezett december 14-én a Szent László közösségi házban.
A XVIII. kerületi Német Nemzetiségi Önkormányzat sváb karácsonyi ünnepséget rendezett december 14-én a Szent László közösségi házban. A programon a német nemzetiségű polgárokon kívül a sváb kultúra és szokások iránt érdeklődő kerületi lakosok is ingyenesen vehettek részt.

– Óriási sikere volt a tavalyi rendezvényünknek, ezért elhatároztuk, hogy ezentúl mindig megrendezzük a sváb karácsonyt – mondta Fekete György, a helyi német nemzetiségi önkormányzat (NNÖ) elnöke. – Minden évben a korábbinál eggyel több programot szervezünk, eggyel több sváb hagyományt elevenítünk fel, szokást mutatunk be. Ilyen többek között a Zuckertüte, vagyis a cukorsüveg ajándékozása, a Márton-nap vagy éppen a könyvmolyok éjszakája. A karácsonyi műsort úgy állítottuk össze, hogy minden korosztály élményekkel térjen haza a rendezvényről. A szervezők és a fellépők nagy lelkesedéssel készültek az ünnepségre, hogy mindenkihez közelebb hozzák a karácsony misztériumát.

A kézműves foglalkozás keretében az ügyes kezű kicsik és nagyok ajándékokat készíthettek délelőttől késő délutánig Molnár Hajnalka NNÖ-elnökhelyettes vezetésével, majd a műsor következett, amelyben fellépett Künstler Berec Péter harmonikaművész és a Liederschatz kórus, dr. Nagy Zsuzsanna vezényletével. Ezt követően Hefler Gábor gyáli plébános német nyelvű szentmisét celebrált. A program jellegzetes sváb ételek kóstolójával zárult.