Élelmiszercsomag ajándékba

Írta:  2013.12.18.
Tartós élelmiszereket kapott ajándékba valamennyi 65 éven felüli XVIII. kerületi lakos Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzatától.
Tartós élelmiszereket kapott ajándékba valamennyi 65 éven felüli XVIII. kerületi lakos Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzatától. A lisztből, olajból, száraztésztából és karácsony ünnepére tekintettel szaloncukorból álló csomagokat december 16–17-én vehették át az érintettek a két kerületi sportcsarnokban.

– Három év megfeszített munkájával sikerült az önkormányzat gazdálkodását egyenesbe hozni, és úgy gondoljuk, hogy ebből a többletből mindenkinek vissza kell adni valamit – mondta Ughy Attila polgármester. – Karácsony közeledtével most az idősekre gondoltunk. Elsősorban a hatvanöt év felettiek kapják a csomagot, függetlenül a nyugdíjuk nagyságától. Ebben a korosztályban azért jellemzően olyan szépkorúak élnek, akiknek a háztartásában, ha a családjuk nincs kiemelten jó anyagi helyzetben, elkél egy ilyen élelmiszer-adomány.

A XVIII. kerületben együttvéve valamivel több, mint 18 ezren képezik a különböző szociális akciók célközönségét. A polgármester szerint a tapasztalat az, hogy alkalmanként nagyjából 14 ezren használják ki a hasonló lehetőségeket, így ezen a két napon is ekkora létszámmal lehet számolni.
A megmaradó csomagok sem vesznek kárba, az önkormányzat minden lehetséges csatornán keresztül kiosztja azokat.

– A szociális hálózaton belül felmértük az igényeket, így például 350 olyan, 65 év alatti rászorulóhoz is eljuttatjuk az élelmiszert, akikről név szerint tudjuk, hogy a leginkább szükségük van rá. Rajtuk kívül a nagycsaládosok egyesületének közvetítésével a rászoruló többgyermekes családokhoz jut el kellő mennyiségű tartós élelmiszer.
A mostani akció nem az egyetlen a tél folyamán. A jövő év elején az Európai Unió támogatásával összeállított segélycsomagokat adja át az önkormányzat az arra jogosultaknak.