A biztonság hete

Írta:  Gönczöl András 2017.10.06.

Balesetmegelőzési programot szerveztek a Kondor Béla sétányon.

Az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága és a Magyar Biztosítók Szövetsége első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal rendezte meg szeptember 18. és 22. között a biztonság hetét. Ennek keretében a XVIII. kerületi Rendőrkapitánysággal együttműködve balesetmegelőzési programot szerveztek a Kondor Béla sétányon szeptember 20-án.

IMG 20170920 090230

A rendezvény elsődleges célja a figyelemfelhívás volt. A nagyobb figyelem nagyon is indokolt, ugyanis az elmúlt évben Magyarországon 16 627 személysérüléses közúti közlekedési baleset történt, amelyben 607 ember vesztette életét.
A kerület nyolc általános iskolájának csaknem 750 tanulója és tanáraik a mindennapok biztonságát szolgáló-segítő és a közlekedési balesetek esetén érintett szakmai szervezetek képviselőivel találkozhattak a Kondor Béla sétányon. A XVIII. kerületi Rendőrkapitányság motoros bemutatója, a katasztrófavédelem tűzoltása, a Vöröskereszt balesetszimulációja és újraélesztési bemutatója, a Közlekedéstudományi Intézet védőfelszereléseinek megismertetése mellett az Országos Balesetmegelőzési Bizottság kerékpáros ügyességi pályára invitálta a gyerekeket. Ezen túlmenően biztosítási szakemberek hívták fel a figyelmüket a mindennapi kockázatokra, veszélyekre, azok helyes kezelésére, a balesetek megelőzésének fontosságára és módjaira.
A balesetek leggyakoribb oka a sebességtúllépés. Az autósok gyakran gyorsabban haladnak, mint az az adott helyzetben (például esőben, ködben, fagyban) biztonságos lenne. Nagyon gyakori baleseti ok az elsőbbségi szabályok megszegése, a kanyarodási szabályok be nem tartása is. Ezek az esetek a figyelmetlenség számlájára írhatók. Az ittas vezetés miatti balesetek száma csökkent, ám még mindig több mint nyolc százalék. A drog hatása alatt való vezetés hasonló nagyságrendű kockázatot jelent. A legfrissebb statisztikák szerint a vezetés közbeni mobilozás, sms-írás, csetelés szintén veszélyforrás, hatszor nagyobb a balesetokozás valószínűsége, mint ha valaki ittasan ül a volán mögé.
A fiatalok láthatóan komolyan vették a szakemberek szavait, értették a helyzet súlyosságát. Tanulságos, amit az egyik fiú mondott:
– Otthon az első dolgom lesz apunak és anyunak elmesélni a mobilozós részt, mert hát ők is szoktak telefonálgatni vezetés közben.