Értsék a fiatalok 1956 üzenetét

Írta:  P.A. 2017.10.14.

Hogyan tudják feldolgozni a fiatalok az 1956-tal kapcsolatos ismeretanyagot? Mutatjuk.

Az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékeztek a tanév kezdetét követően egy autóbuszos kirándulás-sorozat révén a XVIII. kerületi általános iskolák nyolcadik osztályos tanulói. A megemlékezés ötletgazdája a pestszentlőrinc-pestszentimrei Jubileumi Tanácsadó Testület volt.

VAA 7010 copy


- Két évvel ezelőtt merült fel az 1956-os forradalomhoz kapcsolódó helyszíneket és emlékhelyeket magába foglaló kirándulás ötlete. A szervezésben az önkormányzat segített, így idén lehetőség nyílt a megemlékezésre – mondta el Kurdi Gyula, a tanácsadó testület egyik tagja és az önkormányzati Közoktatási Alapítvány kuratórium elnöke.

A tanév kezdete óta egymást követték a rendhagyó buszos történelemórák, melyek során a gyerekek, majd zárásként október 12-én a pestszentlőrinci felnőttek gimnáziumának csoportja ellátogattak a Kozma utcai Kisfogházba, az 1956-os mártírok nyughelyére az Új Köztemetőben lévő 301-es parcellához, majd a pestszentlőrinci Hargita téren lévő emlékműhöz is, ahol megismerkedhettek az 1956-os események kerületi áldozatainak történetével is.

A megemlékezések a Herrich Károly téren lévő emlékparkban, a valamennyi kerületi ’56-os mártír nevét megörökítő táblánál zárultak.

- A cél az volt, hogy a gyerekek ne csak az iskolai történelemórák keretében halljanak az 1956-os őszi eseményekről, hanem például lássák, hogy hol raboskodott Nagy Imre miniszterelnök a társaival, és hol szenvedtek mártírhalált. Nagyon fontos, hogy a mai fiatalok értsék 1956 üzenetét, és tudják, hogy mi történt Magyarországon, ezen belül Budapesten is hat évtizeddel ezelőtt – mondta Kurdi Gyula.