Az elfogadást már az óvodában tanulni kell

Írta:  P.A. 2017.10.19.

A fogyatékkal élő gyermekek óvodai nevelése, sportolása és megfelelő iskolai előkészítése érdekében született megállapodás

A fogyatékkal élő gyermekek óvodai nevelése, sportolása és megfelelő iskolai előkészítése érdekében írt alá szakmai együttműködési megállapodást Pestszentőrinc-Pestszentimre önkormányzatával a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport-szövetsége (Fodisz). A megállapodás célja a mozgáskorlátozott gyerekek és fiatalok sportolását, illetve az egészséges gyerekekkel való közös mozgást, sportolást elősegítő programok előkészítése.

VAA 7793 copy


Szabó László, a Fodisz elnöke a Zenevár óvodában október 16-án aláírt megállapodás kapcsán elmondta: az egyesület fontosnak tartja, hogy már óvodás korban is közösen mozogjanak, sportoljanak a fogyatékos és az ép gyerekek.
- A XVIII. kerülettel kötött szerződés jó példa lehet, és segíthet minket abban, hogy az ország még több önkormányzatával hasonló együttműködés jöhessen létre.
Ughy Attila polgármester úgy fogalmazott, hogy bízik az együttműködésben, és szeretné, ha a megállapodás elősegítené azt, hogy a gyerekek számára természetessé váljon a fogyatékkal élő, vagy egyéb speciális nevelési igényű csoporttársak elfogadása.

VAA 7825 copy


- A sport, illetve a kisgyerekek esetében a közös játék, az együtt mozgás lehetőséget ad az elfogadás megtanulására. Remélem, hogy a Fodisz segítségével ez a gondolkodásmód az egész országban elterjed, és számos olyan program valósul majd meg, amelyen együtt vehetnek részt egészséges, illetve bármilyen speciális nevelési igényű, vagy fogyatékkal élő gyerekek.
Magyarországon a Fodisz az egyetlen diákolimpiai és egyéb szabadidős mozgásprogramokat létrehozó civil sportszervezet, amely kiemelten fontosnak tartja, hogy az óvodai évek után a sajátos nevelési igényű gyermekeknek lehetőségük legyen a folyamatos sportolásra, amely célokat és elismerést adhat számukra.