Két évtizede a német kultúráért

Írta:  P.A. 2017.10.19.

Húsz évvel ezelőtt alakult meg a XVIII. kerületben a Németszármazású Polgárok Egyesülete.

Húsz évvel ezelőtt alakult meg a XVIII. kerületben a Németszármazású Polgárok Egyesülete. Az évforduló alkalmából tartott rendezvényen Nagy András, egyesületi elnök felidézte, hogy az egyesületet a magyarországi német kultúra és hagyományok megőrzése és továbbadása céljából alapították a kerület német származású polgárai a Piros iskola néhány pedagógusával közösen.

VAA 6775 copy

- Azért fontos az NPE, hogy legyen a helyi német közösségnek egy olyan civil, politikától mentes szervezete, amely a nemzetiségi önkormányzat segítőjeként a nemzetiségi összetartozást biztosítja – mondta Nagy András, aki arról is beszámolt, hogy az elmúlt húsz évben az egyesületnek összesen 568 tagja volt. – Jelenleg 110 állandó taggal működünk, amivel a legnagyobb létszámú civil egyesületek közé tartozunk.

VAA 6771 copy

A Kondor Béla Közösségi Házban tartott október 10-i ünnepségen Ughy Attila polgármester, illetve Szarvas Attila és Galgóczy Zoltán alpolgármester is részt.

VAA 6814 copy

- Nem könnyű a német hagyományokat őrizni egy olyan kerületben, ami körbe van véve olyan, sokkal nagyobb német nemzetiséggel rendelkező településekkel, mint Soroksár és Vecsés. Mind erőforrásokban, mind német kapcsolatrendszerben előnyben vannak ezek a települések, sokkal inkább át vannak itatva a német kultúra mindenapjaival. Ezért is tiszteletre méltó az a munka, amit az NPE végez, és az önkormányzat számára is sokkal becsesebb – fogalmazott Ughy Attila. – Az a feladat és kihívás, ami az egyesület előtt áll, még évtizedekre ad munkát a helyi németszármazású polgároknak. A nyelvi kultúra és a hagyományok ápolásához továbbra is számíthatnak az önkormányzat segítségére. Minden lehetőséget meg kell adni ugyanis ahhoz, hogy közös otthonunkat, a XVIII. kerületet, a jövőben is gazdagabbá, színesebbé tegyük egy megfelelően ápolt német kultúrával.

VAA 6792 copy

Az születésnapi összejövetel nem lehetett volna teljes az egyesület országosan is elismert kórusa, a Liederschatz bemutatkozása nélkül. A 2006-ban alapított kórus néhány rövid dal előadásával köszöntötte az egyesület tagjait. A dalkör tevékenységéről Nagyné dr. Szabó Zsuzsanna kórusvezető elmondta, hogy a dalkör elsősorban a német népdalok megőrzése céljából alakult, de természetesen az év különböző eseményeihez, ünnepeihez is megvannak a megfelelő énekek.

- Kétszáznál több dalból álló repertoárunknak a harmada ma is német népdal, és ezeknek mintegy kétharmada magyarországi gyűjtésből származik. A teljes dalkészletünk nagy részét két-, három-, illetve négyszólamú egyházi és világi kórusművek alkotják.

VAA 6821 copy