Segítség a téli felkészüléshez

Írta:  Puskás Attila 2017.10.19.

Gyorsan fogytak a zsákok az idei krumpliosztás során is.

Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata az elmúlt évekhez hasonlóan idén ősszel is ingyenesen osztott burgonyát a kerületben állandó lakcímmel vagy bejelentett tartózkodási hellyel rendelkező 65 éven felüli lakosoknak. Az akció révén fejenként 15 kilogramm krumplit lehetett hazavinni. Az önkormányzat az ajándékkal segíteni kíván az idős embereknek a téli élelmiszer-beszerzésben.

VAA 7972 copy

A csaknem 300 tonna krumplit október 17. és 19. között osztották szét négy helyszínen. A zsákokat a Kondor Béla Közösségi Ház melletti parkolóban, az Üllői út melletti Piac téren, a Marosvásárhely utcában és a Pestszentimrei Sportkastély parkolójában lehetett átvenni.

Egymásnak is segítettek

A Piac téren, vagyis a régi piactéren felállított hatalmas sátor előtt már fél órával a reggel 8 órai nyitást megelőzően gyülekeztek a jogosultak. Az önkormányzat munkatársainak köszönhetően szerencsére nem kellett sokáig várakozniuk. Az előre kiküldött értesítő átadása és a lakcímkártya bemutatás után már lehetett is vinni a zsákokat. Az eső két raklap krumpli – több mázsáról van szó! – alig fél óra alatt elfogyott.Voltak, akik kerekes bevásárlókocsival vitték el a zsákot, de sokan érkeztek autóval is. Az évek alatt kialakult egy olyan figyelemre méltó szokás is, hogy az egy környéken, egy házban lakók összeállnak, és egy autóval jönnek el a krumpliért.

VAA 7862 copy

Sok fiatal is segített az idős szülőknek, nagyszülőknek azzal, hogy helyettük vitték el a krumplit. Az átvételhez ebben az esetben természetesen szükség volt az értesítőre, a 65 éven felüli jogosult és a hozzátartozó igazolványára is, így ügyeskedésről szó sem lehetett.

A gesztus értéke

Az akció második napján Kucsák László országgyűlési képviselő is ellátogatott a régi piactérre – akárcsak egy nappal korábban Ughy Attila polgármester –, megnézte, miként zajlik a krumpliosztás, sőt egy kis időre Dömötör István alpolgármester társaságában be is állt segíteni.

Ughy Attila az önkormányzat akciójáról elmondta, hogy a burgonyaosztás és a tavaszi, illetve a karácsonyi élelmiszercsomag-osztás jelképe annak a figyelemnek, amellyel a kerület odafordul az idősek felé, igyekezve segíteni a 65. évüket betöltött embereknek.

VAA 7851 copy

– A jelentősége nem is a 15 kilogramm krumpli árában van, hanem inkább abban, hogy magyar termelőtől származó, válogatott minőségű burgonyával tudunk hozzájárulni a téli időszak megkezdéséhez. Az is jó, hogy az érintetteknek nem kell keresgélniük, hogy honnan szerezzék be a krumplit, és nem kell attól tartaniuk, hogy becsapják őket – tette hozzá a polgármester. – Az élelmiszer-akciók után sok visszajelzést kapunk, melyek többsége pozitív, de előfordul olyan kritika is, aminek megfogadásával az esetleges hibát a következő alkalommal már az előkészítés folyamán ki tudjuk javítani.

Az óceánon túl is tudják

Nem mindennapos örömteli dolog, ha egy itthoni jótékonysági akció híre eljut Észak-Amerikába is. Amint azt Ughy Attila elmesélte, egy régi osztálytársa szüleinek köszönhetően egy kanadai kisvárosban példát vettek a XVIII. kerületi élelmiszerosztásokról.

Főzni, sütni egyaránt lehet


A már hagyományossá vált őszi burgonyaosztásra évek óta Kiskunlacházáról szerzi be a krumplit az önkormányzat. A megbízható hazai termelőtől származó Desirée fajta Magyarországon igen elterjedt, nemcsak a nagytermelők révén, hanem sok vidéki ház veteményesében is termesztik.
A zsákokat olyan modern géppel töltik meg, amelynek segítségével arra is lehet ügyelni, hogy azok súlya a szállítás során fellépő természetes apadás miatt se csökkenjen 15 kilogramm alá.
A télálló Desirée burgonya főzésre és sütésre is kiválóan alkalmas. Jól tűri a hideget, a tárolásakor arra azonban természetesen figyelni kell, hogy a meleg panellakásokban hajlamosabb a csírázásra.

 


– A közelmúltban osztálytalálkozóm volt, és ott mesélte az egyik lány, persze mára már ő is családos asszony, hogy a rendszerváltozás környékén Kanadában letelepedő szülei néhány éve nyugdíjasként részben visszatelepültek a kerületbe. Éppen itthon voltak, amikor megkapták az értesítőt, hogy jár nekik az adomány. Meglepődtek, s amikor az év másik felére visszautaztak Kanadába, elmesélték, hogy az itteni önkormányzat élelmiszert ad az időseknek. A helyi elöljáróknak megtetszett az ötlet, és azóta már azon a településen is szerveznek hasonló akciót, nyilván a helyi szükségleteknek megfelelően.
A háromnapos burgonyaosztás végén megmaradó mennyiséget hagyományosan a rászorulóknak adja az önkormányzat. A krumpli kiosztásáról a nagycsaládosok kerületi szervezete, a családsegítő központ és a hajléktalanokkal foglalkozó Tiszta Forrás Alapítvány gondoskodik.

VAA 7954 copy