Krúdy kör – 35 éve

Írta:  Temesi László 2017.10.24.

A Krúdy Gyula Irodalmi Kör október 25-én ünnepli megalakulásának 35. évfordulóját.

Ily sok éve együtt irodalom- és művészetbarátok, írók, költők és képzőművészek. Nem kis dolog ilyen hosszú ideig összetartani egy közösséget. A Krúdy Gyula Irodalmi Kör október 25-én ünnepli megalakulásának 35. évfordulóját.

P1120934

A Zila Kávéházban már egy héttel korábban, 19-én ünnepeltek a „Krúdy-barátok”. Annyian jöttek össze a főváros, sőt az ország minden részéből, hogy alig fértek el a kávéház emeleti galériáján. A házigazda Újvári Ferenc író-újságíró volt, a vendégeket Kanizsa József író-költő, a Krúdy-kör titkára köszöntötte. A körhöz tartozó festőművészek és fotósok kiállítását Fenyves Mária Annunziata költő, festőművész nyitotta meg. Ezután bejelentették, hogy Három és fél évtized címmel megjelent egy vaskos antológia versekkel, novellákkal és éppen a Zila falán egy hónapig látható képekkel. Király Lajos író-költő, a Krúdy-kör elnöke a következőket mondta a jubileumi kiadványról:

– Harmincöt év egy ember életében is számottevő, ám egy irodalmi kör életében talán még jelentősebb időszaknak számít, mert az ilyen hosszú megmaradás függ a vezetőség és a tagság szorgalmától, áldozatos munkájától, a mecénásoktól, valamint a hálás közönségtől. Úgy látszik, nálunk ez mind együtt van, s reméljük, még nagyon sokáig együtt is lesz. Köszönet nektek és köszönet a támogatóknak, köztük Zila Lászlónak, hogy rendszeresen helyet ad számunkra. Olvassátok szeretettel az antológiánkat, de addig is hallgassatok meg belőle művészeink közvetítésével néhány verset és novellát.

A több mint egyórás műsorban többek között Zsuzsa Mihály színész-énekes és Németh Nyiba Sándor olimpikon, költő olvasta fel a műveket, de a Krúdy-kör rangidőse, a 93 éves Barta Erzsébet is előadta saját versét. Az ünnepi esten Kőhalmi Kristóf gitárművész zenélt.