Halványlila gőz

Írta:  Temesi László 2017.10.31.

Telt házat vonzott a L’art pour L’art Társulat fanyar humora a Rózsa Művelődési Házban október 29-én.

Telt házat vonzott a L’art pour L’art Társulat fanyar humora a Rózsa Művelődési Házban október 29-én. Legújabb műsoruk a szokásokhoz híven furcsa címet kapott: Halványlila gőz. Az abszurd poénok most is ültek, mint ahogy a nézők is, akik szorgalmasan tapsoltak.

VAA 9782 copy


A Halványlila gőzben négyen gőzölögtek: Dolák-Saly Róbert, Szászi Mónika, Pethő Zsolt és persze a névadó Laár András. Felhőtlenül derülhettünk két órán keresztül a kifacsart humoron, az évtizedek alatt – 31 éves a társulat – megszokott esetlen figurákon. A „főnök” Laár Andrást, aki köztudottan meditáló alkat, ismerjük zeneszerzőként, gitárosként, szövegíróként, humoristaként, íróként, sőt buddhista papként is. A furcsa szerzet(es) elmondta, hogy mindennap imádkozással és meditálással kezdi a napot, mert legfontosabb kincsének a tiszta tudatot tartja, ezért tévéműsorokkal sem mérgezi magát. Nincs is tévéje húsz éve – sőt mobiltelefonja sincs!
– Nálunk, odahaza, a zenéé a főszerep – mondta. – Van egy tündértilinkóm, egy üvegcső, és amikor ezt fújom, tényleg kapcsolódunk az univerzumhoz. A jóisten a rezgések útján létezik. Gyönyörű ez a tündérzene.
Az is kiderült, hogy Laár András – újra (ifjú) édesapaként – most élvezi csak igazán az apaszerepet, mert több ideje van „babázni”, mint annak idején, amikor jó három évtizede megszületett együttese, a Kft. nagy slágere, a Bábu vagy. Javasolták is neki barátai évekkel ezelőtt, hogy Baba vagy címmel írja meg új slágerét...

VAA 9785 copy


– A gyermek most a centrum, őhozzá igazodik minden – tette hozzá a művész. – Miatta nem vállalok el sokszor szereplést, meggondolom, hova megyek. Néha megkérdik tőlem az utcán, amikor levegőztetem a gyereket, hogy nagypapa lettem-e. Nem, kispapa, válaszolom büszkén.
A Besenyő család történetét tehát nem nézi meg újra a televízióban, s nekünk is azt javasolta: ne nézzünk tévét! Helyette inkább menjünk a Halványlila gőzbe.

VAA 9812 copy