Mesét hoztam tarisznyámban

Írta:  Temesi László 2017.11.02.

A magyar népmese napjához kapcsolódóan programsorozatot szervezett októberben a Pestszentimrei Könyvtár.

A magyar népmese napjához kapcsolódóan programsorozatot szervezett októberben a Pestszentimrei Könyvtár. A középpontban a szüret témaköre állt prózában, zenében és táncban. A 20-i zárórendezvény vendége Zsolnay Orsolya népmesemondó, népdalénekes, fejlesztőpedagógus volt.

Mesenap1


A műsor jól ismert népdalokkal kezdődött, amelyeket közösen énekelt lelkes közönségével Zsolnay Orsolya, majd következett egy kis tánc, amely a szülőket is megmozgatta. A mesetarisznyában két történet – A rest leány és A szegény ember kakasa – lapult, melyek eljátszására az előadó a nézők soraiból talált szereplőket. Láthatóan nagyon élvezték ezt a gyerekek, akiket – szüreti időszak lévén – egy igen hangulatos szüreti játékra is invitált. A könyvtárban képrészleteket rejtettek el még a műsor előtt, amelyeket nagy lelkesedéssel keresgéltek kicsik és nagyok. A részletekből a szüret és a mustkészítés elemeit állíthatták össze a játékos kedvűek. A végén igazi dínomdánom kerekedett, amelyhez Turiné Jámbor Rita és a fia, Turi András hegedűn, illetve brácsán húzta a talpalávalót.
Eredetileg szeptember 29-én tartották volna meg a könyvtárban a Benedek Elek születésnapjához kapcsolódó népmese napját, de akkor elmaradt és csúszott majdnem egy hónapot.
– Így lett a témánk a szüret, amit nagy örömömre jól fogadtak a gyerekek és a szülők – mondta Zsolnay Orsolya, aki annak örült a legjobban, hogy a műsorra megtelt a könyvtár olvasóterme.