Akár több tízezer forintot spórolhatnak

Írta:  2014.01.19.
Egy parlamenti törvénymódosításnak köszönhetően 2013 decemberétől már az önkormányzati tulajdonú lakások bérlőinek is jelentősen csökken a rezsiköltségük.
Egy parlamenti törvénymódosításnak köszönhetően 2013 decemberétől már az önkormányzati tulajdonú lakások bérlőinek is jelentősen csökken a rezsiköltségük. Ez a háztartásoknak havonta átlagosan 1700 forintos megtakarításra ad módot, ami éves szinten a 20 ezer forintot is elérheti. A társasházi közös költség szintén számottevően mérséklődhet.

Az önkormányzati bérlakásokban élők – akik nem közvetlenül állnak szerződésben a közműszolgáltatókkal – eddig nem tudták érvényesíteni a folyamatos rezsicsökkentést. Ennek vége: a rezsitörvény módosításával az Országgyűlés lehetővé tette, hogy az önkormányzati tulajdonú lakásokban élők is részesüljenek a költségek enyhítéséből.
A tövénymódosítás után a kerületi önkormányzat úgy rendelkezett, hogy 2013 decemberétől már az önkormányzat által továbbszámlázással fizető lakások bérlőire is vonatkozik a 20 százalékos rezsicsökkentés. Ez a kerületben 1200 háztartást érint, amelyben havonta átlagosan 1700 forinttal mérséklődhetnek a közüzemi díjak. A családoknak ez éves szinten 20 ezer forintos megtakarítást jelenthet.
Fontos tudni, hogy a társasházak közös kiadásaira szintén vonatkozik a 20 százalékos rezsicsökkentés. Ebbe a körbe tartoznak például a közösen használt épületrészek világítási és fűtési költségei.
A rezsitörvény szerint a társasházaknál követhetővé és láthatóvá kell tenni a díjcsökkentések eredményeit – visszamenőleg, 2013. január elsejétől. Erről – pluszjuttatás nélkül – a társasházak közös képviselőinek kell gondoskodniuk: a házakban minden hónapban ki kell tenniük az épület havi és göngyölítve az éves megtakarítását feltüntető hirdetményt. Ezenkívül az éves beszámolót megvitató társasházi közgyűlésen a tulajdonosoknak közösen kell dönteniük a rezsicsökkentésnek köszönhető megtakarítások felhasználásáról. Dönthetnek úgy, hogy a megspórolt pénzzel a lakások havi közös költségét csökkentik, de a megtakarításokat a társasházak felújítására és működtetésére is költhetik.
Kerületünkben az önkormányzat 128 társasházban tulajdonos: 43 ház közös képviseleti feladatait a TH18 Kft., az önkormányzati tulajdonban lévő Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. leányvállalata látja el. A cég a kezelésében lévő társasházakban minden körülmények között betartja a törvényt, az önkormányzati érdekeltségű társasházakban pedig attól függetlenül ellenőrzi annak betartását, hogy ott ki látja el a közös képviselői feladatokat.