A gyermekkor ízei

Írta:  K.Gy. 2017.11.24.

 

Bajor perec, tiroli rétes, guruló söröshordó – ebben az évben is remek volt a hangulat a németszármazású polgárok kerületi egyesületének sváb bálján.

Vélhetően az is tudja, aki nem rendelkezik német gyökerekkel, hogy ha egy esemény hordógurítással kezdődik, akkor ott svábok ünnepelnek. Pestszentlőrinc-Pestszentimre Németszármazású Polgárainak Egyesülete november 18-án rendezte meg hagyományos sváb bálját a Piros iskolában, és természetesen ezen az estén is begördítette azt a bizonyos hordót egy hölgy és egy úr.

scab hordo


A bál egyszerre kulturális és gasztronómiai program, közösségi esemény, mondhatni, egy estére szóló Dél-Németország azoknak a helyi lakosoknak, akik német gyökerekkel rendelkeznek. Ilyenkor fellép a két kerületi német nemzetiségi iskola, a Piros és a Táncsics együttese, valamint a Liederschatz kórus, a talpalávalót pedig igazi sváb zenekar fújja.

svab ughy


Az esemény fővédnökségét Ughy Attila polgármester vállalta el, aki már több rendezvényen beszélt arról, hogy családfájának egyes ágai, ha nem is Németországba, de német nyelvterületre, Ausztriába nyúlnak vissza. Erre most is szívesen emlékezett vissza:

svab tanc


– Ahogy beléptem a terembe, és megéreztem az ételek illatát, a nagyszülőknél töltött gyerekkorom jutott az eszembe. Ahogyan az egész hangulatról, amit itt érez az ember. Az, hogy az egyesület már sok-sok éve rendezi meg a bált, és az, hogy az intézmények, szervezetek képviselői mellett a családok is ilyen szép számban megjelennek, arra utal, hogy erős, összetartó közösség a német származású polgároké, és ez elismerésre méltó.

svab tanc2