Reggelente virágillatra ébredni

Írta:  G.A. 2017.11.27.

 

Átadták a Szebb, virágosabb kerületért verseny díjait.

Sok munka, törődés és szeretet kísérte 2017-ben is a Szebb, virágosabb kerületünkért önkormányzati pályázat több hónapos megvalósítási időszakát. A virágdíszbe öltözött Rózsa Művelődési Házban november 22-én megrendezett díjátadó ünnepségen már a verseny nyerteseit jutalmazták.

VAA 4173 copy

– Az elmúlt több mint két évtized bebizonyította, hogy miután a pályázati kiírás napvilágot lát, sok száz amatőr virágkertész öltözteti virágdíszbe a kerületet lelkesen és szakértelemmel, nem amatőr szinten – mondta a köszöntőjében Dömötör István. – Idén több mint 1300 pályázat érkezett az önkormányzathoz, s a díjazott alkotásokon túl minden pályázó munkáját dicséret illeti.
Az alpolgármester, élve a virágszerető közönség figyelmével, „erdőbe vitte” a hallgatóságot. Látható büszkeséggel tért ki a Péterhalmi-erdő új játszóterére, esőbeállójára és szalonnasütőjére. Biztatóan fűzte hozzá:
– Jövőre is lesz tavasz, így az erdőszerető barátainkat egy szebb és funkcionálisabb erdőrész várja majd.
A verseny öt kategóriája – a legszebb virágos lakótelepi előkert; a családi házak előtti közterület; a lakótelepi erkélyek, ablakok virággal való díszítése; a legszebb, legvirágosabb utcaszakasz; az intézményudvarok virágosítása – minden virágültetésre alkalmas területet magában foglal.
Országos szinten is előkelő helyen jegyzik a kerületünket, aminek örömteli példája Litavszky Pál díjazása a karcagi kezdeményezésre elindított Magyarország legszebb konyhakertje országos pályázaton.
A virágosítás, a kertészkedés mellett fontos cél a környezeti nevelés is, ezért az önkormányzat 300 ezer forinttal jutalmazta a legkörnyezettudatosabb bölcsődét és óvodát. A szakmai zsűri értékelésének fő szempontjai a környezetvédelmi jeles napok szervezése, a környezetvédelmi pályázatokon való részvétel, valamint az ilyen jellegű programok voltak. Ebben az évben a Zöld Óvoda címet a Napraforgó, a Zöld Bölcsőde elismerést az Iciri-Piciri érdemelte ki. Az oklevéllel kísért virágköltemény-ajándékot Dömötör István alpolgármester mellett Kirrné Feicht Ágnes kerületi főkertész nyújtotta át a környezetvédelmi csoport munkatársának, Péter Norbertnek a segítségével.

VAA 4147 copy

A kategórianyertesek közül Majorosné Nagy Rózsa avatott be kicsit virágültető szenvedélye titkaiba:
– Önként és szó szerint dalolva vállaltam a Baross utcai társasház előtti kert gondozását. Egy kedves idős úrtól örököltem a feladatot. Gyermekkorom óta imádom a virágokat, még verset is írtam róluk. Olyan jó kinézni egy szép rendezett kertre, nem is szólva egy praktikusabb megközelítésről: lakáseladáskor sokkal könnyebb nyélbe ütni a megállapodást, amennyiben az új tulajdonos is értékeli, hogy minden reggel virágillatra ébredhet.
A díjátadó ünnepség zenei aláfestéséről a Dohnányi Ernő Zeneiskola diákjai gondoskodtak.