Árvay és Kassák

Írta:  Temesi László 2017.11.28.

Kassák Lajosnak állít emléket Árvay Zolta kerületi festőművész a Lőrinci Nagykönyvtárban.

Kassák Lajosnak állít emléket Árvay Zolta kerületi festőművész a Lőrinci Nagykönyvtárban abból az alkalomból, hogy a neves művész 130 éve született, és 50 éve hunyt el. A tárlat a hónap végéig látható.

arvay1


Az I.M. Kassák, avagy A ló meghal, a madarak kirepülnek címmel rendezett figyelemre méltó kiállítás Feledy Balázs művészettörténész, művészeti író méltatásával nyílt meg a Galéria 18-ban november 7-én.
– Árvay Zolta igazi kassáki nyomokba lép amellett, hogy önálló varázslatos világot teremt – kezdte a beszédét a művészettörténész. – Itt síkgeometriáról, derékszögre alapított művészetről, tér és sík bonyolult viszonyrendszeréről van szó, ahol sose a téma, hanem a megvalósítás hogyanja a fontos. Zolta szinte jobb architekturális képet készít, mint Kassák, és ez nem parafrázis, ez önálló mű. Izgalmasak az alapszínek, és megjelenik a betű, a szöveg. Három oszlopra épülnek a munkái, a körre, a négyszögre és a háromszögre. Kassák, aki nemcsak kiváló költő, de kiváló képzőművész is volt, szegényes, olcsó anyagokból dolgozott. Ez a kiállítás, amely A ló meghal, a madarak kirepülnek kötetének címét viseli, méltón idézi meg e jelentős személyiség szellemiségét.  

arvay2


Árvay Zolta elmondta lapunknak, hogy erre a tárlatra készülve az alkotás minden pillanata örömmel töltötte el, és nagyon sokat tanult a versek olvasása közben is.
– A Kassák-versek minden sorára lehetne újabb és újabb képet készíteni, amelyekkel akár a Műcsarnokot is meg lehetne tölteni – mondta. – A legközelebbi célom József Attila, akivel talán könnyebb dolgom lesz, mert nála nem köt majd annyira a forma.