Kaesz Gyula emlékkiállítás

Írta:  Temesi László 2017.12.03.

Egy jeles építész, belsőépítész, grafikus emlékkiállítását láthatjuk január közepéig a Kossuth téri Pavilongalériában.

Egy jeles építész, belsőépítész, grafikus emlékkiállítását láthatjuk január közepéig Pestszentlőrincen a Kossuth téri Pavilongalériában. Kaesz Gyula (1897-1967) a XX. századi magyar építészet és iparművészet meghatározó alakjára, idén, születésének 120., halálának 50. évfordulóján, a Magyar Építészeti Múzeum anyagából válogatott tárlat emlékezik meg.

kaesz1


A november 23-i megnyitón, Ughy Attila polgármester köszöntő beszédében hangsúlyozta, hogy látva Kaesz Gyula munkáit, terveit, jól eső érzés, hogy a modern építészet, művészet létezik, és a neves építész egyik megvalósult terve, egy villaépület a kerületünkben is megtalálható, amit az itt lakóknak érdemes megmutatni.
-Egy csodálatos életművet láthatunk itt, amihez kellemes merengést kívánok, hogy meg tudjuk, mi mindenre is való a modern építészet, művészet – tette hozzá.

kaesz2


A kiállítást prof. emeritus Fekete György belsőépítész, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke nyitotta meg, aki egy könyvéből idézte fel, mint Kaesz-tanítvány, a mesterrel való élményeit. Azt is megtudtuk tőle, hogy nemcsak az Iparművészeti Főiskola tanáraként, építészként, belsőépítészként, de bútortervezőként és grafikusként is kiemelkedőt alkotott.
-Innovatív tervező, másrészt nagyhatású tanár volt, aki a funkcionalitásra és esztétikumra egyaránt törekedve nemzedékek munkásságát befolyásolta máig hatóan – mondta, és örül, hogy tervrajzait, munkáit a Pestszentlőrinc-Pestszentimrei Polgármesteri Hivatal és a Tomory Lajos Múzeum, valamint a Magyar Művészeti Akadémia - Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ együttműködésével létre jöhetett, hogy a mélyen tisztelt tanárát, majd kollégáját, kerületünkben is minél többen megismerjék.
Erre, január 15-ig van lehetőség, hétfőtől péntekig 10.00 és 17.30 között.

kaesz3