Adventi fényben a Hősök tere

Írta:  P.A. 2017.12.04.

Közös ünnepi gyertyagyújtás Pestszentimre szívében.

Nyolcadik alkalommal hívott közös adventi gyertyagyújtásra az Együtt Pestszentimréért Egyesület, hagyományosan az ünnepkör első vasárnapját megelőző szombaton. A pestszentimrei Hősök terén a XVIII. kerületi önkormányzat támogatásával megrendezett eseményen - a karon ülő legkisebbektől az idősekig – több tucatnyian várták az óriás méretű adventi koszorú fénygyertyájának felvillanását.

adv1


Ujvári Miklósné, az EPE elnöke köszöntötte a Hősök terén megjelenteket, és örömét fejezte ki, hogy a hideg időjárás ellenére nagyon sok gyerek jött el december 2-án a szülőkkel és nagyszülőkkel, és annak a reményének adott kifejezést, hogy ezt az adventi hagyományt még nagyon sokáig tudják közösen ápolni.


Megtalálni Istent


A gyertyagyújtásra Kucsák László országgyűlési képviselő is ellátogatott, és az ünnepség kezdetén mindenkinek kellemes adventi készülődést és áldott, békés karácsonyi ünnepet kívánt.
A református egyház képviseletében Hajdú Bálint Kadosa lelkész beszélt arról, hogy mit jelent az adventi várakozás. Mindezt egy személyes történettel illusztrálta.

adv2


- Amikor még a nagyobb fiam kicsi volt, karácsonyt megelőzően bújócskát játszottam vele, és annyira jól sikerült elbújnom, hogy csak akkor talált meg, amikor, látva, hogy kezdi feladni, zajt csaptam, hogy észrevegyen. A rátalálás öröme az, ami egybecseng az advent lényegével. A karácsony csodája, hogy Isten megtalálható, és az ő jelenlétére hatalmas szükségünk van. Nem pusztán az ünnepen, és nem csak a templom falain belül, hanem a mindennapjainkban is. Szeretnénk mindenkit arra buzdítani, hogy keresse az élő Isten jelenlét.


A várakozás csodája


Horváth-Csitári Boglárka evangélikus lelkész elmondta, hogy harmadik gyermekét várva még különlegesebb lesz számára az idei advent.
- Azt gondolom, mindenki egyetért velem abban, hogy egy gyermek érkezése a legnagyobb csoda a világon. Adventkor Krisztus születését ünnepeljük, viszont a pestszentimrei evangélikus gyülekezetnek idén egy különleges ajándékot is tartogat az ünnep, hiszen több évtizedes várakozás után megépült a saját lelki hajlékunk – utalt a lelkész asszony arra, hogy elkészült a gyülekezet imaháza. A Nemes utca és az István utca sarkán álló épületben, advent második vasárnapján, december 10-én 14 órakor tartják az első istentiszteletet.

adv3


Lak Gábor plébános az ünnepkör kapcsán advent azon üzenetéről beszélt, hogy az ember akkor érheti el a céljait, ha nem az előtte tornyosuló nehézségekre figyel, hanem előre tekint a távolban lévő céljaira. Háló Gyula baptista lelkész röviden kívánt mindenkinek kellemes ünnepet és türelmet az adventi várakozáshoz.
A gyertyagyújtást a Szenczi Molnár Albert Református Általános Iskola kórusának, a Kapocs utcai iskola tanulóinak és a Kastélydombi iskola csengettyűseinek adventi műsora tette teljessé.
A résztvevők a hagyományokhoz híven egy-egy gyertyát is meggyújtottak az adventi koszorú mellett, és a kezekben lévő gyertyák lángja meghitt fénnyel világította be a teret.
Az adventi gyertyagyújtást követően a szervezők forralt borral, teával és pogácsával látták vendégül az összegyűlteket.