Kiosztották a komposztáló ládákat

Írta:  P.A. 2017.12.10.

Az önkormányzat idén 103 műanyag házi komposztáló ládát osztott ki az igénylők számára december 7-én a pestszentimrei Sportkastélyban.

 

Az önkormányzat idén 103 műanyag házi komposztáló ládát osztott ki az igénylők számára december 7-én a pestszentimrei Sportkastélyban. A 800 literes ládák segítségével helyben lehet hasznosítani a háztartási és kerti szerves hulladékot.

VAA 7187 copy

Dömötör István alpolgármester elmondta, hogy az önkormányzat jövőre is várja a pályázatokat, mert fontos, hogy a szerves hulladékot a háztartásokban megfelelően kezeljék.

- Rendkívül hasznos, praktikus és nem utolsósorban környezetbarát megoldást jelent a házi komposztálás. Évről évre vannak új jelentkezők, de olyanok is, akik már évek óta alkalmazzák ezt a módszert a szerves hulladék hasznosítására.

A kertben és a háztartásban egyaránt számos komposztálható növényi maradvány keletkezik: az előbbiben például a levágott fű, az elszáradt növények, a földre pottyant gyümölcs, az ősszel nagy tömegben lehulló falevél, az utóbbiban elsősorban a konyhai zöldség-gyümölcs maradványok. A komposzt vagy humusz a növények számára pótolhatatlan tápanyagforrás és mind a szoba- és balkonnövényekhez, mind a kerti növényekhez felhasználható.

Fontos! Semmiképp ne tegyenek a komposztálóba festék-, lakk-, olaj-, kenyér- és zsírmaradékokat, szintetikus és nem lebomló anyagokat.