Előkerültek a féltve őrzött receptek

Írta:  Fülep Erzsébet 2017.12.13.

Nagy volt a sürgés-forgás az Ady iskola tankonyhájában december 11-én, ugyanis a diákok kerületi nyugdíjasokkal együtt készítettek karácsonyi süteményeket.


A Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat Idősekért-Fiatalokért Közalapítvány számos olyan közös programot indított az ifjabbaknak és az idősebbeknek, amelyek már hagyománnyá váltak a kerületünkben. Ilyen az adventi időszakban megrendezett gasztronómiai nap, amelyen gyerekek és nyugdíjasok együtt sütnek ünnepi édességeket.

Nyugdíjasok sutes 1 átméretezve


– A karácsony közeledtével mindenkit különleges érzés varázsol el: megfoghatatlan vágy a harmóniára, békére és szeretetre. Az ünnep várása fontos a szívünknek-lelkünknek, öltöztessük hát díszbe, és szűkebb-tágabb környezetünkre egyaránt figyeljünk – fogalmazott Diráné Huszár Gertrúd, a közalapítvány kuratóriumának titkára.
– Remek ötletnek tartom a nagyis programokat, mert sokat tanulhatunk az idősektől – mondta Bánkuti Ákos, az Ady iskola 8. osztályos tanulója. – Szeretek sütni, főzni, kuktáskodni. Tavaly is részt vettem a karácsonyi gasztronómiai napon, és akkor is nagyon szuper volt. Biztos, hogy meglepem majd a családomat és Trudi nénit valami finomsággal az ünnepekre.

Nyugdisasok sutes 3 átméretezve


– Igazán sok mindent tanulhattunk már a „pótnagyijainktól”. Például kelt és hajtogatott tészták, bögrés sütik, sokféle pogácsa, sütés nélküli édességek, mézeskalács és bejgli készítését féltve őrzött házi receptek alapján – magyarázta lelkesen a szintén 8. osztályos Gláz Roland. – Mivel a bejgli hagyományos karácsonyi édesség, ezt idén is elkészítettük, de most másképp. Nagy családban élek, hatan vagyunk testvérek, így nekik is átadom majd, amit itt megtanultam.
– Szívesen jöttem a gyerekek közé, úgy érzem, hogy meg is fiatalodtam – mondta a nyugdíjaskorú Marosán Tivadarné. – A gyerekek nagyon érdeklődők és szorgalmasak voltak.
– A sütés-főzés elvileg női tevékenység, de így, ünnepek táján, mi, férfiak is bekapcsolódunk a munkálatokba – vette át a szót Németh István. – A közös konyhai tevékenység szépségét az adta, hogy a lányok és a fiúk is igyekvők és ügyesek voltak.
Németh Istvánné elmondta, hogy a négy unokájával is szokott sütni-főzni, mégis maradandó élményt jelentett számára a program, mert sikerült megtanítani néhány nagyon jó receptet a gyerekeknek.