Az ünnepi asztalhoz méltón viselkedjünk

Írta:  P.A. 2017.12.14.

Karácsonykor is maradjunk a mértékletes étel-italfogyasztásnál – javasolja az igazgató-főorvos.

Nagyon könnyen túlzásba esik az ember az evés-ivás kapcsán a karácsonyi vendégségben vagy akár otthon, illetve a szilveszteri, újévi összejövetelek alkalmával. A magyaros vendéglátás ismérve a kötelező és gyakran mértéktelen kínálgatás, amit egyrészt „jólneveltségből”, másrészt sokszor meggondolatlanságból újra és újra elfogadunk. Pedig baj származhat a mértéktelenségből.


VAA 7610 copy


Alaposan kiteszünk magunkért az ünnepi időszakban, ugyanis ilyenkor a napi átlagos 2000–2500 kalóriás ételfogyasztásunk felszaladhat 6000–7000 kalóriára is. Az ezzel járó súlygyarapodás tulajdonképpen a legenyhébb következménye a torkosságnak.


Egymásra is vigyázzunk!


A karácsony és az óévbúcsúztatás, újév-köszöntés az alkoholfogyasztás időszaka. A céges összejöveteleken, a szilveszteri bulikban sajnos sokszor azok is kötelességüknek érzik az ivást, akik egyébként nem vagy csak alkalmanként isznak egy-egy kortyot.
– Azon túl, hogy az alkoholos állapot számos balesetnek az okozója, a mértéktelen ivás egészségügyi szempontból is súlyos következményekkel jár. Gyomorfekély, gyomorvérzés vagy hasnyálmirigy-gyulladás is kialakulhat – figyelmeztetett dr. Szebényi Attila, a Pestszentlőrinc-Pestszentimre Egészségügyi Szolgáltató igazgatója. – Legyen erőnk nemet mondani a kínálásra, és ha nem szeretjük, nem szoktunk inni, akkor az ünnepek alatt se tegyük, sőt egymásra is figyeljünk oda.

Betegen hagyjuk ki a családi összejövetelt


Bármennyire is a karácsony a család, a rokonság legbensőségesebb ünnepe, dr. Szebényi Attila arra is felhívta a figyelmet, hogy az ünnepek után megszaporodik azoknak a betegeknek a száma, akik rokoni körben fertőződtek meg.
– Nagyon fontos, hogy ha valaki megfázott, lázas, fáj a torka, vagy hurutos tünetei vannak, az ünnep ellenére se menjen társaságba. Erre fokozottan ügyeljen akkor, ha cseppfertőzésekre fogékony csecsemők vagy idősek is vannak a rokonságban. A kicsiknek ugyanis még fejlődik az immunrendszerük, az időseké pedig már gyengébb.

 


Az alkohol mérgezést is okozhat. Van, akinek már kis mennyiség is megárt, mert a szervezete nem bírja.
– Mérgezés főleg akkor alakul ki, ha valaki nem várja meg a kis mennyiségű alkohol hatását, hanem türelmetlenül ráiszik. Főleg a tömény italok esetében veszélyes ez. A mérgezés egyre mélyebb zavartsággal jár, a végén tudatvesztéses állapot alakul ki. Súlyos esetben a légzési, keringési rendellenesség halált is okozhat, a részegen az utcán történő elájulás pedig fagyhalálhoz is vezethet.


A kínálgatás veszélyei


A karácsony a disznótorok időszaka is, az ünnepi asztalok nehéz, zsíros ételek, bejgli- és egyéb süteményhalmok alatt roskadoznak.
– A többnapos evés, a folyamatos kínálás alatt a megszokott hétköznapi étrendünk többszörösét fogyasztjuk el, így nem szabad csodálkozni a pár nap alatt felszedett plusz két-három kilón sem – mondta dr. Szebényi Attila. – Gyakoriak ebben az időszakban a gyomorpanaszok, és komoly, nem szűnő fájdalmak esetén azonnal orvoshoz kell fordulni. A cukorbetegek, az epeköves betegek különösen ügyeljenek a mértékre.
Az ünnepek után ajánlatos kímélő étrenddel visszatérni a hétköznapokba.
– A legegészségesebbek a mediterrán ételek, a főtt, párolt hús sok salátával és a gyümölcsök. A halak közül a hazai édesvízi fajtákat ajánlom, mert a tenyésztett halak húsa biztosan nem tartalmaz méreganyagokat – tette hozzá a főorvos, aki az édességekről szólva azt is megemlítette, hogy kismértékben az étcsokoládénak – főleg a mogyorósnak – kellemes élettani hatásai vannak.