Értéket alkotó építészek

Írta:  P.A. 2017.12.19.

Két lakóház átépítésének és a Pestszentimrei Római Katolikus Plébánia bővítésének terveit díjazta a XVIII. kerületi Építészeti-műszaki Tervtanács a 2016-ban benyújtott pályázatok közül.

Két lakóház átépítésének és a Pestszentimrei Római Katolikus Plébánia bővítésének terveit díjazta a XVIII. kerületi Építészeti-műszaki Tervtanács a 2016-ban benyújtott pályázatok közül. A Herrich–Kiss-villában december 11-én tartott díjátadón Ughy Attila polgármestertől vehették át az elismerést az építészek.

terv1

A köszöntőjében Ughy Attila kiemelte, hogy egy alig több, mint másfél évszázados múlttal rendelkező településen nem könnyű korszakalkotónak, stílusteremtőnek számító építészeti remekeket találni.
– Egy település, így Pestszentőrinc-Pestszentimre számára is fontos azonban, hogy milyen épületei vannak, és melyek az iránymutató építészeti jellemzők. Az építészek felelőssége pedig az, hogy igazodjanak az építészeti örökséghez, és így tudjanak újat alkotni. Fontos az is, hogy elismerjük azokat, akik megpróbálnak példát mutatni, újat, maradandót alkotni.

terv2


A polgármester megemlítette azt is, hogy peremkerületként a XVIII. kerület az első a fővárosban, amelyik megkapta Budapest Építészeti Nívódíját a Kossuth téri pavilonépületért, illetve a tér Üllői út felőli arculatának megújításáért.
– Ez is biztatás lehet az építészek számára, hogy Délkelet-Pesten is lehet újat, értékeset alkotni, legyen szó középületről, társasházról vagy családi házról – emelte ki Ughy Attila.
A győztes pályázatokat Jankovits Vera, a XVIII. kerület főépítésze mutatta be. A Tervtanács pályázatának első díját Selényi György vehette át a Derkovits Gyula utca 13. szám alatti családi ház átalakításának tervéért.
A második díjat Kovács Zoltán kapta a Pestszentimrei Római Katolikus Plébánia épületének bővítéséért, míg a harmadik díjat Benárd Aurél és Bódi Gergely Gergő a Varjú utca 14/B lakóépület átalakításáért.

terv3