Nagyüzem a Bókay domboldalán

Írta:  Róth Ferenc 2017.12.29.

Az iskolai szünidő kapcsán is kérdeztük a tél örömeiről Kőszegi János képviselőt, a 4seasons síiskola vezetőjét.


-A diákoknak téli szünetet, önöknek bőséges elfoglaltságot jelent az év vége…
-Bár a sípályák mesterséges burkolata egész évben biztosítja a sí- és snowboard oktatás feltételeit a Bókay-kertben is, de az a szokásosnál is több sportolni vágyó jött már eddig is a pályákra. A szeptember óta működő tanfolyami és egyéni oktatások során több százan szereztek biztonságos tudást a síiskola szakképzett sí- és snowboardoktatóitól. Nemrégiben, az őszi tanfolyamok zárásaként a Decathlon támogatásával megrendezett Mikulás Kupán mérethették fel frissen szerzett tudásukat a résztvevők, akik évről-évre többen vannak. A verseny végére – természetesen sítalpon - a Mikulás is megérkezett, a több mint száz részvevő gyermek nagy örömére.


Korcsoportok


- Gond nélkül bonyolították le a diákolimpia kerületi versenyeit.
- Az országos diákolimpia selejtezőjeként, december 13-án, sí és snowboard versenyt rendeztünk az iskola „haladó” pályáján. A meredek, nehéz pálya teljesítésére 11 kerületi általános iskola 72 diákja nevezett, négy korcsoportban.

si1


- Kik szerepeltek a legjobban?
- Öröm, hogy sok gyermeket említhetnék meg, de maradjunk csak a legjobbaknál. A legkisebbek mezőnyében a Kapocs iskolából Temesvári Zsófia, míg a Gloriett-ből Hodruszky Csanád szerepelt. Ők szerezték meg a győzelmet, míg a pályacsúcsot a Brassó iskolából Lovas Jázmin, a fiúknál pedig a Vajk iskola tanulója, Mercz Dániel állította fel.
- A szünidő is nagy forgalmat ígérhet…
- Minden napon intenzív tanfolyammal várjuk a gyerekeket, január első hetében pedig a szokásos rendben indulnak majd újra az oktatások. Az érdeklődők a bővebb információhoz juthatnak a www.siiskola.com címen.


Oktatóval, óvatosan


- Az év utolsó napjaiban, az ünnepek alatt a megszokottnál többen vannak szabadságon. Nekik mit kínálnak?
- Így igaz, mert nem csak a gyermekek felé fordulunk. Elférnek ott kényelmesen a felnőttek is. Ők is tanulhatnak a Bókay lejtőin.

si2


- Nagy az érdeklődés a felnőttek részéről is?
- A síiskola mintegy 15-20 százaléka felnőtt, ráadásul az önkormányzat által életre hívott „Lendületbe hozzuk” program keretében kerületünk felnőtt lakosai térítésmentesen kapnak sífelszerelést és szakképzett oktatói segítséget a sportággal történő ismerkedéshez. Az utóbbira nagy szükség is van, mert a síbalesetek többsége abból ered, hogy még mindig sokan vágnak neki egyedül, vagy jó szándékú baráti segítséggel a síelésnek. Ezeknek sajnos gyakorta kórházi kezelés a vége… Tudatosítani kell, hogy szakképzett oktató segítségével a sísport veszélyei a minimálisra csökkenthetőek, akár elkerülhetőek. Miként az is, hogy valaki örök kezdő maradjon, mert a rosszul elsajátított, hibás mozdulatokat sokkal nehezebb kijavítani, mint valakit a helyes technikára megtanítani.


Számít, hány éves vagy


- Erre szokták mondani, hogy kettőn áll a vásár. A diákon és a tanítón...
- Vitathatatlan, hogy jó, gyakorlott oktatók kellenek, akik tudják, miként kell megválasztani az oktatás helyszínét, annak a módszerét, természetesen az életkori sajátosságok figyelembe vételével. Az életkor előre haladtával ugyanis növekszik a sérülésveszély is. Fontos, hogy tudják a síelést választó felnőttek, hogy amelyik esésből egy gyermek minden gond nélkül, nevetve áll fel, addig a felnőtteknél egy ugyanolyan esés gyakran sérüléshez vezet. Ez pedig sokakat elriaszthat. Ez persze nem jelenti azt, hogy idősebb korban nem szabad elkezdeni a csúszást a lejtőkön, de azt fokozottan figyelembe kell venni, hogy szakképzett oktató jelenléte és segítsége elengedhetetlen.


Gyere!


- Milyen forgalmat várnak az ünnepek és a téli szünidő alatt?
- Ha velünk lesz a hó, meg a mínuszok, akkor csúcsforgalmat, mert nincs egyéb dolga a csúszni vágyóknak, minthogy a hónuk alá kapják a sífelszerelésüket, kijöjjenek a Bókayba, s máris élvezhetik a tél örömeit. De akkor sincs baj, ha nincs sílécük, mert azt itt a kertben is tudunk adni.